2015-04-28 11:27:31• hírek • MTI

160 milliárd dollár Oroszország vesztesége?

Százhatvan milliárd dollárra  becsülte a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának esése miatti orosz veszteségeket Vlagyimir Putyin egy hétfői szentpétervári tanácskozáson.

Az orosz elnök szerint országa ekkora mértékű befektetéstől esett el tavaly március óta. Kijelentette ugyanakkor, hogy az orosz gazdaság "könnyen átlépte" a büntetőintézkedések által felmerült "mesterséges akadályokat".

Moszkva és a Nyugat kapcsolatai az ukrán válság miatt romlottak meg. Oroszország 2014 március végére csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet, amire a nyugati államok gazdasági, pénzügyi, és politikai szankciókkal válaszoltak.
Putyin kijelentette, hogy kudarcba fulladt az a (nyugati) törekvés, amely az orosz gazdaság összeomlására irányult, ugyanis Oroszország túljutott a nehézségek csúcsán.

Az orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetben jó esély van arra, hogy az orosz gazdaságot több lábon állóvá tegyék. Szerinte a kőolaj ára hordónként 60-70 dollár körül fog mozogni és ez lehetőséget teremt arra, hogy más területeken is beruházásokat hajtsanak végre. Így például a mezőgazdaság fejlesztésében komoly lépést lehet tenni, hogy felszabadítsák az orosz piacot a behozott "és gyakran rossz minőségű termékektől".

Putyin az import kiváltásáról beszélve a polgári repülőgépek gyártását, a hajógyártást és a mikroelektronikát említette egyebek között.

A Vzgljad orosz internetes hírportál emlékeztetett rá, hogy a múlt kedden Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szakértőkre hivatkozva közölte, az orosz gazdaság veszteségei a nyugati szankciók miatt 25 milliárd euróra  rúgnak. A veszteségek az idén azonban a többszörösére nőhetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: