2011-09-24 07:20:15• hírek • Balog Anita

150 hektáros szőlőtelepítés Dobrán

A környék egyik legnagyobb szőlőtelepítését végezték EU-s támogatással Dobrán.

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetői péntek délután látogattak ki a Szatmár megyei Dobrára, hogy megtekintsék az Európai Uniós támogatással végzett szőlőtelepítést, amely az idei legnagyobb ilyen jellegű befektetés az észak-nyugati régióban. A dobrai születésű és illetőségű Kallós Ferenc nagyot gondolt és tett: miután a dobrai szőlőhegyen szépen sorba megvásárolta a telkeket, pályázatot írt a 150 hektáros terület oltott szőlőkkel való betelepítésére, a több mint 2 millió euró értékű projekt pedig el is nyerte az EU-s támogatást.

A területre Olaszországból érkezett gyökeres szőlővesszőket ültettek, a 14 fajta szőlő között van Fekete Leányka, Olasz Rizling, Merlot, Cabernet Savignon, Pinot Noir, Nagy burgundi, Kadarka, Maderáti Muskotály és Sárga Muskotály is. A terület 70 százalékán vörös, 30 százalékán pedig fehér szőlőfajták vannak. Egy hektárnyi területre 4166 tő szőlő került, a hatalmas terület megdolgozását pedig a tervek szerint elsősorban gépesítve fogják végezni, harminc állandó munkatárs közreműködésével.

Amennyiben az időjárás megfelelő lesz, Kallós Ferenc a tőkék 20-30 százalékától már jövőre termést vár, az egész területen pedig előreláthatóan öt év múlva lesz az első, igazán gazdag szüret. Persze a szüretelést is gépesítve végzik majd, az erre alkalmas eszközökkel napi 10 hektárnyi területről lehet betakarítani a szőlőt. A további tervekben egy présház építése, saját bormárka létrehozása és további 70 hektár szőlő telepítése szerepel.

Kallós Ferenc, Csehi Árpád és Fekete Bertalan, Dobra község alpolgármestere

Az APIA emberei mellett pénteken kilátogatott Dobrára több RMDSZ-es politikus is, akik fontosnak érzik a megye ezen szegletének a fellendítését. Kereskényi Gábor és Kovács Máté gratuláltak Kallós Ferencnek a bátorságához és figyelmeztették: a munka ezzel nem ért véget, a bor értékesítésének megszervezése is komoly munkát igényel majd.

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szerint stratégiai fontosságú volt ez a befektetés Dobrán, hiszen új munkahelyek létesültek, és ez a kezdeményezés is hozzájárul a környék gazdasági fellendüléséhez. Csehi szerint Kallós megmutatta, hogyan lehet élni az EU-s pályázati lehetőségekkel, munkája pedig példaértékű lehet más, mezőgazdasággal foglalkozó személy számára is. A szőlészetnek múltja van Szatmár megyében, s az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően jövője is lesz, melyre akár komoly borturizmust is lehet majd építeni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: