2009-07-12 15:10:28• hírek • MTI

150 éves a Big Ben

Óriási születésnapi üdvözletet vetítettek ki a brit parlament óratornyára szombat késő este abból az alkalomból, hogy százötven éve, 1859. július 11-én kondult meg először London egyik jelképe, az óratorony nagyharangja, a Big Ben.

A másfélszázados évforduló alkalmából egész évben ünnepségeket tartanak Nagy-Britanniában. A "Boldog születésnapot 150 éves Big Ben, 1859-2009" felirat volt olvasható szombat éjszaka a Temze partján álló óratornyon.

Az Edmund Beckett, Grimthorpe bárója tervezte 16 tonnás harangot 1856-ban öntötték ki először, az azonban megrepedt a két évig tartó kipróbálás során. Az 1858. április 10-i újraöntés után már "csak" 13,5 tonnás lett, s az 1834-ben leégett westminsteri palota helyére épült új parlamentben, egészen pontosan az Alsóház bejáratánál lévő toronyban kapott helyet.

A beemelése során azonban kiderült, hogy ez a példány is hibás, egy baleset során megrepedt. A készítők áthidalták a problémát: egy rövidebb nyelvet tettek be, amely nem érte el a repedést. A harang végül 1859. július 11-én próbálhatta ki hangját: Händel Messiásának néhány taktusa után ütötte el először az órát. A nagyharang, közkedvelt nevén a Big Ben méltóságteljesen csak kerek órákon üt, a negyedórákat felváltva kisebb harangok ütik el. (Angliában egy ennél nagyobb harang van a Szent Pál székesegyházban.)

A harang mellé monumentális óra került, amelynek percmutatója 4,25 méter hosszú. A becenevekre fogékony londoniak a harangot, majd az órát, s végül a tornyot is Benjamin Hall közmunkaügyi kormánybiztosról nevezték el Big Bennek.


Százötven éve kondult meg először London egyik jelképe, az óratorony nagyharangja.
Százötven éve kondult meg először London egyik jelképe, az óratorony nagyharangja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: