2013-07-13 16:32:32• hírek • Kocsis Zoltán

Hatvanöt évvel ezelőtt végzettek is felvonultak a Véndiáktalálkozón

A férfiak közül a legtávolabbi véndiák Kaliforniából, a nők közül pedig az ausztráliai Brisbane-ből jött haza Szatmárnémetibe azért, hogy a 22. Véndiáktalálkozó adta keretek között egykori diáktársaival, tanáraival találkozzék. A szervezők első alkalommal átadták a Pánczél Zoltán díjat.

Összesen huszonhat osztály egykori diákjai és tanárai vonultak fel szombat délelőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egykori, a Református Gimnázium jelenlegi otthonának udvarában. Ennél is többet mondó adat viszont, hogy az ünneplő és emlékező egykori diákok legidősebb generációja - írd és mond - pontosan 65 évvel ezelőtt, azaz 1948-ban végezte el középiskolai tanulmányait. Az volt az 1848-ban életre hívott domonkos rendi római katolikus iskola 100. kántorképző évfolyama - és a kommunista tanügyi reform következtében egyben az utolsó is. Egy emberöltővel érettségijüket követően hatan vonultak végig a patinás intézmény falai között.

Nem kevésbé megható pillanat volt a két 60 és a három 50 éves osztály tagjainak felvonulása, és hasonlóan örömteli a fiatalabbak jelenléte, egymáshoz való ragaszkodása. A felvonulók soraiban találhattunk jelenlegi pedagógusokat - mint például Kovács Béla vagy Boga Ferenc, de ott volt városi tanács két aktív tagja, Maskulik Csaba és dr. Láng László is.

A felvonulás után Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatónője üdvözölte a „három színmagyar gimnázium egykori diákjait." Az ökumenikus imát követően a szervezők első ízben ítélték oda a januárban elhunyt Pánczél Zoltánról (a Fornetti cég szatmárnémeti alapítója) elnevezett díjat, amelyet Popovics Erzsébet kapott. Thoroczkay Sándor méltatásából megtudhattuk, hogy Popovics Erzsébet 1986-ig több évtizeden keresztül áldozatos munkával tanította a magyar nyelvet és irodalmat Csengerbagoson, Óváriban és legfőképpen Szárazbereken, ahol azóta is él.

A hagyományoknak megfelelően a szervezők idén is köszöntötték a legtávolabbról hazalátogató véndiákot. Bihari László 1953-ban érettségizett és a 14.000 kilométerre lévő Kaliforniából látogatott haza, míg az abszolút győztes Luczky Margit, aki 1964-ben végezte el középiskolai tanulmányait, a 26.000 kilométerre fekvő ausztráliai Brisbane-ből utazott haza.

A hivatalos eseményeket követően néhány órára kiürült az udvar, hogy aztán délutánra ismét benépesedjék. Idősek és fiatalok, férfiak és nők még néhány óráig feleleveníthetik régi szép emlékeiket, hogy aztán abban a reményben vegyenek egymástól búcsút: találkoznak jövőre ugyanitt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: