2017-02-08 12:21:27• hírek • Szatmár.ro

137 millió lej Szatmárnémeti elkerülőútjának megépítésére

A kedden elfogadott költségvetésben foglaltak szerint 137 millió lejt utal ki a kormány Szatmárnémeti elkerülőútjának a megépítésére. Ennek létrehozásáról már jó ideje szó van, már az elmúlt mandátum végére megígérte az akkori megye- és városvezetés. Most viszont úgy tűnik, hogy idén valóban megkezdődhet a megvalósítás.

Mint azt az RMDSZ közleménye írja: az állam az RMDSZ javaslatára 2017-ben több erdélyi város körgyűrűjének építéséhez járulna hozzá, így a szatmárnémeti kerülőút megépítésére 137 millió lejt, a marosvásárhelyi körgyűrű építésére 106 millió lejt, a brassói körgyűrű munkálatainak befejezésére 51,7 millió lejt, a Bihar megyei vaskohsziklási körgyűrű munkálatainak folytatására 48,9 millió lejt, a nagykárolyi kerülőút kivitelezésére 24 millió lejt, az élesdi terelőút munkálatainak elkezdésére 16 millió lejt, valamint a székelyhídi körgyűrű kivitelezésére 4 millió lejt irányoz elő.

Szatmárnémeti elkerülőútja közel 20 kilométer hosszúságú lesz, ebből 5,2 kilométer lesz két-, 13,94 kilométer pedig négysávos. A repülőtér közelében található nagy kanyarból indul, majd a Szőkemocsárt, a Szatmárzsadány felé vezető utat, a Szatmárnémeti-Nagyvárad utat keresztezve halad Lázári irányába, a Gorunului utcát is keresztezve vezet el Batiz bejáratának a közeléig. Összesen négy - kisebb vagy nagyobb - híd és hat felüljáró épül - köztük van a Szamos folyón áthaladó híd is, amely a Károlyi-úti Dana hotel közelében épül majd meg.

Az elkerülőút megépítése az előzetes számítások szerint több mint 400 millió lejbe kerül és a tervek szerint 2020-ra készül el. A kormány a következő években folytatja a projekt támogatását - 2018-ra például 190 millió lej támogatás van előirányozva.

"Ezt az összeget az Autópályák és Országutak Országos Társasága kapja meg, ők végzik a befektetést, Szatmárnémeti ennek a haszonélvezője" - pontosít Maskulik Csaba városmenedzser.

"Az, hogy a költségvetésbe bekerült ez az összeg, az csak a pohár egyik fele. Arra várunk, hogy a kormány kiadja a munkára vonatkozó kezdési parancsot, illetve a kisajátításra vonatkozó határozatot" - mondja Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: