2017-03-10 14:45:19• hírek • MTI

A lunaforrási sípályára van, a harmadik Szamos-hídra lehet támogatás

A Szatmár Megyei Tanács meghívására Szatmárnémetiben járt pénteken Sevil Shhaideh regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter. Meghallgatta a megyei polgármesterek panaszait és kijelentette: várják a fejlesztési pályázatokat. A híd projektje is felkerülhet a prioritási listára.

A miniszter és kormányfő-helyettes szatmárnémeti tartózkodása során először a megye polgármestereivel találkozott. Biztatta őket, hogy mielőbb adják le pályázataikat a Helyi Fejlesztések Országos Programjába (PNDL), de meghallgatta a panaszokat is.

A polgármesterek éltek is a lehetőséggel: elsősorban a túlzott bürokráciára panaszkodtak, melynek következtében közintézmények egymást is akadályozzák az engedélyek kiadása ügyében, emiatt pedig nehezen tudnak pályázni PNDL-s és EU-s pénzekre is. Emellett a szörnyű közbeszerzési törvényt is felemlegették, aminek köszönhetően például a megyében van olyan helyi fejlesztési projekt, amely 2015-ben nyert, a közbeszerzési eljárás pedig már 2 éve tart.

Pataki Csaba megyei tanácselnök javaslatot is tett a közbeszerzési eljárás megváltoztatására: az eljárás nyertese kezdje meg a munkát, és ha az eredmény ellen fellebbezőnek igazat ad a bíróság, az kártérítést kaphat. Ez a rendszer működik Németországban és ehhez hasonlót alkalmaznak például Olaszországban is.

Shhaideh kijelentette, hogy szeretnék az alapszolgáltatásokat minden romániai állampolgár számára elérhetővé tenni. Ezek között ott van a vezetékes ivóvíz, kanalizálás, jó utak, óvodák-iskolák, stb. Ezekre pedig pályázni kell, idén decemberig például 5,2 milliárd euróra szeretnének pályázatot leadni az Európai Uniónál.

A délben tartott sajtótájékoztatón szóba kerültek a jó ideje szóban forgó projektek. A miniszter a sajtó kérdésére elmondta, hogy a régóta épülő lunaforrási sípályára van pénz, így lehet folytatni és lassan befejezni a munkát.

Természetesen a sajtósok rákérdeztek a harmadik Szamos-híd esetleges PNDL-finanszírozására is. Mint megtudtuk, egy jó projekt, egy jól megalapozott kérés sokat segíthet, hogy a híd finanszírozást kapjon. Ha március 17-ig a polgármesteri hivatal leadja a végleges pályázatot, akkor van rá esély, hogy felkerüljön a finanszírozott projekteket tartalmazó prioritási listára. A politikus jelezte: legalább öt éve rendszeresen hall a harmadik szatmári Szamos-hídról.

Kereskényi Gábor szerint a pályázat már le van adva, egyedül a megvalósíthatósági tanulmányon kell némi módosítást végrehajtani, ugyanis változott az áruforgalmi adó értéke. Bár a híd műszaki tervén már dolgoznak, ez nem szükséges ahhoz, hogy bevonják a helyi fejlesztési programba. A miniszterrel tárgyalva hangsúlyozták a beruházás fontosságát, ugyanis az nem csak a megyeszékhely lakosságát, hanem a városon átutazókat is nagyban érinti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: