2016-01-22 22:28:47• hírek • MTI

130 napig tartana felolvasni a legújabb prímszámot

Amerikai matematikusok felfedezték a világ legnagyobb prímszámát, amely több mint 22 millió számjegyből áll.

Az új prímszám mintegy ötmillió számjeggyel több, mint a három évvel ezelőtt "felfedezett" legnagyobb prímszám - közölte még szerdán a prímszámok kutatását összefogó Mersenne szervezet.

A Közép-Missouri Egyetem tudósai Curtis Cooper vezetésével számítógép segítségével határozták meg az új prímszámot, amely 2 a 74 millió 207 ezer 281-ik hatványon mínusz egy. Unatkozó újságírók mára azt is kiszámolták, hogy 130 napba tellene, ha valaki ki akarná olvasni a számot, feltéve, hogy egy másodperc alatt két számjegyet is ki tud olvasni, nem eszik, nem iszik, nem alszik és nem végzi a szükségét sem időközben.

A L'Express c. francia magazin szerint Twitteren megosztani még macerásabb lenne, összesen 160 ezer üzenetet kellene bepötyögni a jelenlegi 140 karakteres korláttal.

A korábbi rekordprímszámot több mint 17 millió számjegy alkotta, azt is a Közép-Missouri Egyetem tudósai határozták meg.

Curtis Cooper és csoportjának számítógépe egy hónapon át szünet nélkül számolt ahhoz, hogy meghatározzák az új prímszámot. Az új prímszámot már tesztelték és három különböző kutatócsoport erősítette meg különböző számítógépeken futtatva.

A prímszámok olyan egész számok, amelyek csak eggyel és önmagukkal oszthatók, mint például a 3, 5, 7, 11, 13.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: