2009-09-13 17:01:57• hírek • MTI/AFP/AP

12 éves lány halt bele a szülésbe Jemenben

Háromnapos vajúdást követően meghalt egy 12 éves jemeni kislány - közölte egy emberi jogvédő szervezet.

A 11 éves korában kényszerrel férjhez adott gyermek újszülöttje is halva született a szaúdi Haddzsa kórházában. Amint azt a jogvédők az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményükban írják, Fauzíja Abdullah Juszefet egy évvel korábban családja egy 24 éves, Szaúd-Arábiában dolgozó férfihoz kényszerítette hozzá.
A legszegényebb arab országban a törzsi kultúra rányomja bélyegét a társadalomra, így a gyermekházasságok rendkívül gyakoriak.

"Ez az eset csak egy sok közül Jemenben. Oka az alacsony iskolázottság és az elmaradott gondolkodás" - mondta Ahmed al-Kuraisi, a Sijadzs jogvédő szervezet elnöke.
Az elszegényedett jemeni szülők igyekeznek hamar "túladni" leánygyermekeiken a hozomány érdekében. Ezenkívül széles körben él az a hiedelem, hogy az egészen fiatal gyerekkorban egymásnak ígért unokatestvéreket ez a lépés megvédi az "illetlen" kapcsolatoktól.

A jogvédő szerint nincsenek megbízható adatok arról, hogy évente hány házasság köttetik gyermekkorúak között. Magára gyermekházasságra két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet az a nyolcéves kislány, aki maga ment bíróságra, hogy elválhasson harmincas éveiben járó férjétől. Tavaly a parlament törvényt fogadott el, amelyben a házasságkötés alsó korhatárát 17 évben szabja meg, ám sok törvényhozó munkálkodik ennek visszavonásán, mivel szerintük a cikkely "iszlámellenes".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: