2011-02-27 13:19:43• hírek • MTI

125 éve született Oskar Kokoschka

125 éve, 1886. március 1-jén született az alsó-ausztriai Röchlarnban Oskar Kokoschka osztrák festő, grafikus és író.

A bécsi iparművészeti iskolában végezte tanulmányait, litográfiát és könyvkötészetet tanult, de inkább az emberábrázolás érdekelte. Személyesen ismerte a fin de siecle valamennyi művészeti nagyságát és tagja lett a Wiener Werksta:tte elnevezésű szerveződésnek. Nemcsak mint festő, hanem mint költő is figyelemre méltó műveket alkotott, például a Mörder, Hoffnung der Frauen (Gyilkos, a nők reménysége) című expresszionista darabot (1910), amelyből Hindemith írt operát. Képi fantáziája írásaiban is megmutatkozik, elbeszéléseit erőteljes kifejezésmód és fantasztikus asszociációk jellemzik.

Nemcsak színdarabjai kavartak botrányt, hanem Alma Mahler-Werfellel - Gustav Mahler zeneszerző és Franz Werfel író korábbi feleségével - létrejött viharos kapcsolata is. Az első világháborúban önként jelentkezett katonai szolgálatra és a fronton fejsérülést szenvedett.

A háború és bolsevik hatalomátvétel kiábrándította a forradalomból, s minden militáns politikát elítélt. A következő években képzőművészetet tanított a drezdai akadémián és sokat utazgatott, 1934-ben Prágába költözött. A hatalomra jutott nácik "elfajzott" művészként bélyegezték meg, alkotásait eltávolították a közgyűjteményekből.

Kokoschka a müncheni egyezmény után Londonba menekült, ahol egész sor allegorikus politikai témájú festményt alkotott, a brit állampolgárságot 1947-ben kapta meg. 1953-ban Svájcba települt át és Salzburgban létre hozta a Schule des Sehens (A látás iskolája) elnevezésű nyári akadémiát. Továbbra is dolgozott mint író és mint litográfus, de díszleteket is tervezett, többek között a bécsi Burgtheater és a Salzburgi Ünnepi Játékok számára, például Mozart A varázsfuvola című művéhez. Kokoschka 93 évet élt, 1980. február 22-én hunyt el Montreux-ben. Egy évszázad politikai pálfordulásainak tanúja, a korszak csaknem valamennyi művészeti irányzatának aktív vagy passzív résztvevője volt. Felesége, Olda 24 évvel élte túl.


Linzi tájkép
Linzi tájkép


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: