2013-02-07 19:34:52• hírek • Kocsis Zoltán

11 személyt hallgattak ki

Szatmárnémetibe is kiterjedt a Vasiel Goldis Nyugati Egyetem ellen országos szinten elindított korrupciós vizsgálat. Csütörtökön 11 személyt hallgattak ki a szatmári megyeszékhelyen. A sajtó szerint hamis diplomák ügyében nyomoz a hatóság. Az egyetem vezetősége tagad, az ügyészség nem nyilatkozik.

A Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék mellett működő ügyészség vezetésével, a Román Hírszerző Szolgálat támogatásával a Korrupcióellenes Igazgatóság és a Csendőrség speciális bevetési egységének munkatársai szerda délután házkutatást tartottak az egyetem petrozsényi és aradi, majd a dévai kirendeltségében. Adathordozókat, dokumentumokat foglaltak le és vittek magukkal. Kevéssel később a belügyminisztérium közleményéből kiderült, hogy a nyomozás nem csak ezeket a fiókokat, hanem a Vasile Goldis egyetem valamennyi kirendeltségét érint az ország nyolc megyéjében: Arad, Hunyad, Bihar, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szilágy, Gorj és Szatmár megyében.

Sajtóértesülések szerint Szatmárnémetiben tizenegy személyt hallgattak ki a két nap folyamán - tanúi minőségben. Arad megyében tíz rendőrt rendeltek be - a hivatalos közlemény szerint őket is csak tanúkként hallgatták ki. Ennek ellenére a helyi sajtó szerint néhányan közülük korábban úgy államvizsgáztak le, hogy meg sem jelentek a vizsgán.

A Szatmár.ro megkeresésére a Szatmár Megyei Rendőrség nem nyilatkozott, lévén hogy a Korrupcióellenes Igazgatóság munkatársai nyomoznak az ügyben, de nem hivatalosan megerősítették, hogy valóban komoly vizsgálatok folynak Szatmárnémetiben is.

A Beszterce-Naszód megyei kirendeltség vezetője, Mihai Muresan csütörtök reggel azt nyilatkozta a Mediafax hírügynökség munkatársának, hogy pusztán rutinellenőrzésről van szó. Csütörtök folyamán aztán az egyetem hivatalos közleményt is kiadott, melyben tudatják: „Nem közölték velünk a nyomozás célját. Az egyetem vezetősége és a teljes oktatói kar készséggel áll a nyomozó hatóság rendelkezésére. A sajtóban megjelentek, mely szerint hamis diplomákat adott volna ki az egyetem, teljességgel valótlan állítás", áll a közleményben.

Egyelőre sem a belügyminisztérium, sem a hatóság nem közölte hivatalosan a nyomozás célját. Szerdai közleményükben leszögezik, hogy befolyással való üzérkedés, kenőpénz elfogadása és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak és hogy négy személy ellen büntetőjogi eljárást kezdeményeztek.

A központi és a különböző helyi sajtótermékek tudni vélik, hogy hamisított és megvásárolt diplomák után nyomoz a hatóság. Egyes értesülések szerint a „diplomagyárnak" gúnyolt intézményben 100 és 500 euró között kellett fizetni egy sikeres vizsgáért. Egy diploma viszont jóval többe került...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: