2017-08-29 16:08:09• hírek • Szatmár.ro

1,1 millió euróra pályázik a Szatmár Megyei Múzeum

Határon átívelő projektekből fejlesztenének, újítanának - és lendítenék fel a Szatmár megyei turizmust.

A kedden tartott rendes havi tanácsülésen a megyei tanácsosok által megvitatott és megszavazott határozati pontok több mint fele a Szatmár Megyei Múzeummal volt kapcsolatos - pontosabban azokkal a határon átívelő projektekkel, amelyek benyújtására áldását adta a testület. Mert az ilyen pályázatok a fejlesztések mellett anyagi megterhelést is jelentenek ez esetben a megyei tanácsnak, hiszen a győztes pályázatok költségeit előbb a megyei önkormányzat kell kifizesse, ezt követően érkezik meg az EU-s támogatás. Egyébként a megyei múzeum több mint 1,1 millió euróra pályázik, az önrész pedig 60 ezer euró körüli.

De mihez is kezdenek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével és a Kárpátaljával közösen megpályázott pénzösszegekkel? A célok között a Szatmár Megyei Múzeum fejlesztése, a turizmus fellendítése, a fiatalok múzeumba csábítása szerepel.

A különböző pályázatokban a Felician Pop vezette intézmény modernizálná a Szatmárnémeti Képzőművészeti Múzeum értékes festményeket rejtő raktárát, a megyei múzeumban kialakítanának egy raktárat fotók és diák számára - nemrég egy hatalmas fotógyűjteményt kapott az intézmény, a sokat emlegetett avasi fotós, Ionita G. Andron alkotásait. Felújítanák a neves szatmári festőművész, Aurel Popp egykori műhelyét, de elkészítenének egy interaktív térképet is a környékbeli látnivalókkal, ugyanis mint kiderült, maguk a szatmáriak sem tudják, hogy a 60-100 kilométeres távolságban milyen turisztikai látványosságok vannak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: