2008-06-10 13:40:05• hírek • Józsa János

Miért szülnek a szatmári anyukák Magyarországon?

gyerek_kicsiEgyre több szatmári kismama választja a magyarországi városok kórházait gyerekszüléshez.


A Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Iroda adatai szerint a tavalyi évben 715, idén pedig, a mai napig (június 10.) már 206 anyakönyvi átírási kérelem érkezett. Ez azt jelenti, hogy ennyi gyerek született külföldön, a szülők pedig szeretnék  a szatmári nyilvántartásba felvetetni őket. A legtöbb átírásra váró gyerek Magyarországon, a határ menti városokban született.

 
A legtöbb átíratási kérelem Szatmárnémetibe érkezik, majd Avasújváros, Tasnád és Nagykároly következik a sorban. Két éve működik lakosságnyilvántartói iroda Kisgércén is és ott is egyre több kérelmezést regisztrálnak.
967260_baby_maximus2

Szatmárnémetiben Magyarországról, Avasújvárosba viszont Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban született babák várják a felvételt. A kérvényezések tartalmából is kitűnik, hogy a megyéből sokan mennek külföldre, az említett országokba dolgozni és sok esetben ott hozzák világra az anyukák gyermekeiket. Érdekesség, hogy a házasságok esetében sokkal kevesebb átíratás van, mint gyermekszülés esetén.

Szatmárnémetiben főleg Magyarországról kérvényezik az átíratást, onnan is inkább Fehérgyarmatról és Debrecenből, mivel ott történik szinte a legtöbb szülés - mondta el a Szatmár.ro-nak Riedl Kovács Johanna, a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Iroda Igazgatója, akit személyes tapasztalatairól is kérdeztünk, ugyanis nem rég hozta világra második kislányát.

Szatmár.ro: Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy sok szatmári leendő anyuka Magyarországra megy ki világra hozni a gyermekét?

ridlkovacs1

Riedl Kovács Johanna: Én saját tapasztalatból is mondhatom, mivel én is februárban szültem Fehérgyarmaton, hogy nagyrészt az egészségügyi állapotok számítanak, de az is, hogy nem kerül sokba, mert ha kiváltjuk az Európai Kártyát - ez az Európai Kártya 65 RON-ba kerül és 6 hónapig érvényes-, akkor nem kell fizetni a kórházi ellátásért sürgősség esetén,  sokan pedig úgy vetetik fel magukat. Ugyanakkor számít az is, hogy Fehérgyarmaton vállalják a terhesgondozást is egy bizonyos összegért, ami azt jelenti, hogy tavaly 21 ezer forintot kellett fizetni. Ennyiért, 9 hónapon keresztül három ultrahangos vizsgálatot és minden egyéb analízist is elvégeznek. 

A terhesgondozás során olyan analíziseket is megcsinálnak, amiket Romániában nem, olyan kezeléseket is, például NSD-t, amit általában közvetlenül szülés előtt végeznek és ezzel azt vizsgálják,  hogy hogyan mozog a gyerek a méhen belül.  Folyamatosan megfigyelik a mamát és a babát az utolsó hetekben, tehát a 36-ik héttől hetente kell menni erre az NSD-re és ez sokat számíthat.

Szatmár.ro: Tehát sokkal biztonságosabb?

Riedl Kovács Johanna: Biztonságosabb, mert ott például már négydimenziós ultrahangot is csinálnak, ami nálunk még nem gyakori. Ez sokkal pontosabban kiszűri az esetleges méhen belüli diszfunkcionalitásokat. A leendő szülők tehát sokkal több információt megtudhatnak a gyerek állapotáról. Nem csak a kórházi ellátás az ami számít, de például Fehérgyarmaton teljes körű felvilágosítást is kap a leendő anyuka.

Azonban eléggé túl van terhelve már a Fehérgyarmati Kórház, mert tényleg nagyon sokan mennek át szülni. Aznap, amikor én ott voltam, 15 szülés volt. 

Szatmár.ro: Mennyibe került mindez?

Riedl Kovács Johanna: 65 RON-t fizettem a kártyáért, ezen kívül 21 ezer forintot a terhesgondozásért és erre jöttek még a szokásos költségek, mint például a benzinköltség. Szülés után pedig ki kellett váltanom egy házassági bizonyítványt Magyarországon, mert  háromszáz napnál régebbi házasságlevelet nem fogadnak el. Ez azért van, hogy az apának a személye biztos legyen. Ha a házasságlevelet nem viszi el az anyuka, akkor el kell menjen és ki kell jelentse ott, hogy ki az ő férje. Azért kérik ezt, hogy az apaságot le tudják vezetni. 

Sokan mennek tehát Fehérgyarmatra, de Nagybányán is van egy szülészeti klinika, ahová szintén nagyon sokan mennek szülni és ott akik ott jártak azt állítják, hogy nagyon jó az ellátás. Ott egyedül az a hátrány, hogy míg a klinika a terhesség alatt nagyon jó ellátást nyújt, ha azonban fellép valamilyen komplikáció, nincs olyan jó felszereltségük.  

szuleszet

A szatmári anyukák Magyarországon történő szülésével kapcsolatban megkérdeztük a Fehérgyarmati Kórház szülész szakorvosát is. Dr. Kanyó András véleménye szerint a Szatmár megyei terhes nők körében leginkább Fehérgyarmat, Nyíregyháza és Mátészalka a leggyakrabban választott városok.

"A hozzánk érkező betegek inkább a kórházi körülményekre figyelnek és ezért jönnek hozzánk. Odahaza a higiéniával, tisztasággal kapcsolatos kifogásaik vannak, gyakorlatilag a fertőzéstől félnek. A szakértelem esetleges hiánya azonban egyik kismama esetében sem merül fel, nem gondolom, hogy az ottani kollégák nem végeznék el megfelelően a műveletet. 

Mindemellett, ha jól tudom, a koraszülött ellátás Romániában még nem annyira jól működik Szatmárnémetiben és környékén, mint itt, Magyarországon és nincs a miénkhez hasonló koraszülött centrum sem. Ugyanakkor probléma szokott lenni, hogy az elmondások alapján esetenként a varróanyagot, az infúziót és egyéb kellékeket a páciensnek meg kell venni" - mondta el a szatmár.ro-nak az orvos.

J.J.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: