2011-10-12 16:19:01• hírek • Balog Anita

112-es segélyhívó: túl sok a telefonbetyár

A harmadik negyedévi kimutatás szerint a 112-es segélyhívószámot több mint 80 ezren hívták.

A címben foglalt állítás igencsak megalapozott, ugyanis mint kiderült, a több mint 80 ezer hívásból csupán 21,79 százalék volt megalapozott, reális, a többi 78,21 százalék, azaz több mint 60 ezer csak telefonbetyárkodás, szórakozás volt.

Maradva a megalapozott riasztásoknál, segélykéréseknél, legtöbben (57,6 százalék) a mentőket kérik a 112-es számon, a rendőrökkel 30,83 százalék szeretné felvenni a kapcsolatot, a tűzoltókat illetve a SMURD rohammentőt a hívók 9,91 százaléka kéri, míg a csendőrséggel csak a telefonálók másfél százaléka szeretne beszélni.

A telefonbetyárkodás kategóriába tartozó hívások többségét gyerekek, fiatalok illetve pszichikai problémákkal küzdő személyek indítják, s hogy ne legyenek lenyomozhatóak, ezeket a hívásokat kártyás mobiltelefonról - azaz nem előfizetéses számról - bonyolítják. A betyárok között van aki zenét "közvetít", mások beszélgetni akarnak, de vannak olyanok is, akik különböző közintézmények vagy személyek telefonszámát kérik - mintha a 112 valamiféle tudakozó lenne.

Egyébként a megalapozatlan hívásokat kezdeményező notórius telefonálók közül senkit sem büntettek meg - pedig erre lenne törvényi lehetőség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: