2010-08-06 10:04:41• hírek • MTI

110 éves a Davis Kupa

Száztíz éve, 1900. augusztus 8-án rendezték meg az első tenisz mérkőzést a Davis Kupáért a Boston melletti Longwood Cricket Clubban.

Amikor a húszéves Dwight Filley Davis, a Harvard Egyetem hallgatója 1900-ban felajánlott egy hatalmas ezüst "puncsos tálat" a nemzetközi teniszversenyek díjaként, még legmerészebb álmaiban sem képzelte, mit indít útjára. Most, 110 éves történelemmel a háta mögött a Davis Kupa az egyetlen jelentős nemzetközi férfi teniszcsapatverseny, melyet a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) szervez.  Két ország csapata öt mérkőzésen (4 egyes, 1 páros) küzd meg egymással.

A verseny gondolata a Harvard Egyetem teniszcsapatából Dwight F. Davisnek a fejéből pattant ki 1899-ben, mivel össze akarta mérni csapatának tudását a britekével. Kieszelt egy szabályrendszert, amely szerint a versenyzők három napon keresztül küzdenek egymással, két egyéni játszmában az első napon, párosban a másodikon, és további két egyéniben az utolsó napon. Dwight a díjat is megrendelte ezüstből, a saját zsebpénzéből, 1000 dollárért. Ma 600 ezer dollárra taksálják az értékét. A trófeát, egy angol, bizonyos Rowland Rhodes készítette el.

Az első "összecsapás" az Egyesült Államok és Nagy Britannia csapatai között az amerikaiak győzelmével végződött. Az angolok önérzetére nagy csapás volt a vereség és amúgy is fanyalogtak a pálya állapota a túl puha labda, és az amerikaiak nagyszájúsága miatt, ami viszont egyértelműen bosszantotta őket, az az "american twist", vagy más néven az "american kick" volt. A nyesett adogatásnak ez a változata nem a várt irányból és nem a várt sebességgel érkezett.

A csapatok a következő évet kihagyták, de 1902-ben újra játszottak és megint az Egyesült Államok nyert. Ekkor a trófeát már Davis Kupa-ként kezdték emlegetni, bár hivatalosan csak Dwight 1945-ben bekövetkezett halála után kapta meg a verseny a nevet.


A Davis kupa legutóbbi döntőjének felállása: Spanyolország és Csehország
A Davis kupa legutóbbi döntőjének felállása: Spanyolország és Csehország


 

1905-re a verseny kiszélesedett, Belgium és Franciaország, Ausztrália (Ausztrálázsia néven, amely az 1914-ig együtt induló ausztráliai és új-zélandi játékosok csapatát jelentette), majd 1913-tól Németország is bekapcsolódott. Magyarország 1924-től vesz részt a kupasorozatban.

1927-ig csak három ország nyerte el a kupát, az Egyesült Államok (10), Ausztrália és Új-Zéland közös csapata (6) és Nagy-Britannia (5). Majd berobbant Franciaország "négy Muskétása" - Jean Borotra, René Lacoste, Henri Cochet és Jacques Brugnon - és hat egymást követő évben hódították el a trófeát. Ezután Nagy Britannia volt a befutó 1933-tól egészen 1937-ig. A II. világháború után főként Ausztrália és Amerika dominanciája következett.

A trófeát az Egyesült Államok szerezte meg legtöbbször (32). A legutóbbi időkben olyan nevek képviselték országukat a pályán, mint a legendás John McEnroe, Boris Becker és Pete Sampras, Andre Agassi, Roger Federer és Rafael Nadal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: