2010-11-05 09:29:02• hírek • MTI/AP

102-re nőtt az áldozatok száma

Alig néhány óra leforgása alatt helyi idő szerint péntek reggelre több mint kétszeresére, a korábbi 44-ről 102-re növekedett az indonéziai Jáva szigetén működő Merapi vulkán halálos áldozatainak a száma.

A mentésben részt vevők szerint a hajnali, illetve reggeli órákban 58 személy vesztette életét, miután az újabb kitörés után mérgező gázfelhő árasztott el egy, a vulkánhoz közeli kis települést. Több mint 70-en megsérültek, köztük sokak állapota életveszélyes. A szakértők azzal számolnak, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet. A gázfelhő által letarolt, Bronggang nevű település a kürtőtől 15 kilométerre fekszik.

Az idézett szakértők ugyanakkor értetlenül álltak az előtt, hogy a Merapi közvetlen közelében lévő településekről, az úgynevezett veszélyzónából az illetékes hatóságok miért nem telepítették ki az embereket.

Szemtanúk megdöbbentő beszámolói szerint a település férfi lakói közül többen motorkerékpárral menekültek a helyszínről, míg a nőket és a gyermekeket teherautókra pakolták. A 80 családnak otthont adó Bronggang egészen péntekig a biztonsági zónán belül volt. A veszélyeztetett területet az éjjeli kitörés után a kürtőtől számolt 5 kilométerről 20 kilométerre terjesztették ki.

A mentési munkálatokhoz katonákat is kivezényeltek. Az egyenruhások holttestek és sérültek után kutattak az öt centiméteres hamuval borított utcákon és a füstölgő házak között. A 750 Celsius fokos gázfelhő több sebesült bőrébe ruha-, takaró-, vagy éppen matracdarabokat égetett bele. A helyi kórházak nehezen bírják a terhelést.

A 47 éves broggangi Niti Raharjót egy erős rengés ugrasztotta ki ágyából. A férfi fiával együtt motorbiciklire pattant, és megkezdődött a versenyfutás az idővel. Raharjo pokoli képet festett az éjszakáról: "mindenfelől forróság és füst vett körül minket. Láttam, ahogy az emberek fejvesztve menekülnek, hallottam sikításukat, és láttam néhány nőt a félelemtől eszméletlenül a földre hullani. Teljes volt a káosz, majd a folyó egy robbanás hangját hozta. Aztán tovább romlott a helyzet, és hamu, valamint törmelék hullott a magasból." Raharjo és fia égési sérüléseket szenvedett.

A tűzhányó hosszabb idő után október 26-án tört ki először. A péntek éjfél utáni kitörés hatszor olyan erős volt, mint a múlt hét keddi. A láva 100 kilométeres óránkénti sebességgel zúdult le a Tűz-hegy déli lejtőjén.

Az indonéz szigetvilág az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik több kontinentális lemez találkozásának sávjában. A térségben ezért rendkívül erős a vulkáni tevékenység és gyakoriak a földrengések, valamint a szökőárak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: