2010-08-26 12:22:55• hírek • Szatmar.ro

100 eurót kapnak állatonként

Újabb kérésleadási periódust ír ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a hátrányos helyzetű övezetekben gazdálkodó tej és tejtermék termelők számára, szeptember 15 - október 31-e között. A termelők állatonként 100 eurót kapnak, ha megfelelnek a pályázat feltételeinek. Az erről szóló kormányhatározat tervezetet a szaktárca a héten terjesztette a kormány elé.

Táncos Barna államtitkár a sajtónak elmondta: „a hosszabbítást elsősorban azért látjuk szükségesnek, mert mint több más uniós, illetve hazai költségvetésű forrásból fizetett támogatás esetében, a kedvezőtlen térségekre vonatkozó fejőstehén-juttatás esetében is, a szubvencióhoz kizárólag jogi, és engedélyezett magánszemélyek (PFA), valamint egyéni, és családi vállalkozók juthatnak hozzá. Az állattenyésztés esetében azonban az állatállományt át kell íratni a magánszemélyről az újonnan létrehozott vállalkozásra." Az államtitkár szerint a múlt hét szerdáig, azaz augusztus 18-ig ez az átírási folyamat olyan feltételeket írt elő a gazdáknak, amelyek ellehetetlenítették a támogatások igénylését.
Kifejtette, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Országos Állategészségügyi Hatóság a pár tehenes gazdaságokat is azoknak az állat-egészségügyi feltételeknek a betartására kötelezte, mint a több száz tehenes, intenzív farmokat. „Ezen végül múlt hét szerdáján, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság változtatott, megkönnyítve ez által az állományok átírását" - tette hozzá Tánczos.

Ahhoz, hogy a gazdák, az állatonkénti 100 eurós szubvenciót igényelhessék, dokumentációt kell benyújtsanak a megyei Állategészségügyi Igazgatósághoz, amelynek tartalmaznia kell egy típusnyomtatványt, amely a körzeti állatorvosnál megtalálható, egy terület beazonosítási tervet, a polgármesteri hivataloknál beszerezhető térképeken be kell jelölni a farmok vagy gazdaságok helyét. Szükséges egy megindokolási technikai nyilatkozat, amelyben 4-5 mondatban meg kell fogalmazni a tejtermelés, a takarmány előállítás, illetve a gazdaság típusát. Az iratcsomó kell tartalmazza a cégbíróság által kiadott igazolás másolatát, a farm tulajdonjogát igazoló dokumentum másolatát, amely a telekkönyvi kivonatból vagy birtoklevél másolatból áll. Nélkülözhetetlen a körzeti állatorvossal megkötött szerződés.
A dokumentáció leadásakor a megyei Állategészségügyi Igazgatóság az állomány átírását is köteles végrehajtani.

„A bejegyzés dátumától számítva 20 napon belül, a körzeti állatorvos helyszíni ellenőrzést végez a támogatást igénylő gazdánál, és a nem teljesített állat-egészségügyi feltételek megteremtésére, egy háromtól hat hónapig terjedő határidőt írhat elő" - magyarázta Tánczos Barna. Azt is elmondta, ezt az új bejegyzési és engedélyeztetési eljárást átmeneti megoldásnak tekinti, mivel nem jelent teljes megoldást a háztáji gazdaságok engedélyeztetésére. „Az ősz folyamán, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság közösen, sürgősségi eljárással módosítanunk kell a törvényes kereten, hogy lehetővé tegyük a háztáji gazdaságok egyszerűsített engedélyeztetését" - összegzett az államtitkár.


Ismét kérvényezhetik a támogatást a gazdák
Ismét kérvényezhetik a támogatást a gazdák


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: