2021-06-10 12:36:41• hírek • Bede Emőke

1000 lóerős ritkaság gördült be a RAR vizsgaállomására

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal közösségi oldalán osztotta meg, hogy egy valóban ritkaságszámba menő szupersportautó gördült be minap az egyik bukaresti vizsgaállomásra.

„A Grivita-i RAR székhelyére 1.000 ló(erő) vágtatott be. 2011-ben, amikor legyártották, egy ilyen Bugatti Veyron 16.4 kb. 2 millió dollárba került. Valaki mától már biztosan boldogabb, amikor a W16-os motort csodálja” – írta bejegyzésében a hivatal.


A Bugatti Veyron az első olyan sorozatgyártású modell, melynek teljesítménye átlépte az 1000 lóerős álomhatárt, illetve végsebessége meghaladja a 400 km/h-t. Az autót Hartmut Warkuß tervezte, nevét pedig a francia Pierre Veyron után kapta, aki 1939-ben egy Bugatti volánja mögött megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt.




A motor hűtési okok miatt semmilyen burkolatot nem kapott.


A Bugatti Veyront tesztelő szakújságírók szinte csak szuperlatívuszokban beszéltek a modellről. Nem csoda, hiszen teljesítményével legyőzte a korábbi csúcstartó McLaren F1-est. Az autót tesztelő sajtóorgánumok közül talán a brit Top Gear bír a legnagyobb jelentőséggel. A műsorban az egyik műsorvezető, Jeremy Clarkson egy rendhagyó verseny keretein belül mutatta be az autó képességeit: A Veyronnal Olaszországból indulva Clarkson hamarabb ér autópályán haladva Londonba, mint kollégája kisrepülővel. Egy későbbi Top Gear adásban aztán le is tesztelik az autó 407 km/h-s végsebességét egy németországi Volkswagen tesztpályán.
 


Egy későbbi Top Gear adásban Richard Hammond vezethette a Veyront egy Eurofighter Typhoon vadászrepülőgép ellen. A verseny során a két jármű egyszerre indult, majd amíg a vadászgép felszállt, egy mérföld magasságig emelkedett és újra elrepült a rajtvonal felett, addig az autónak is meg kellett tennie az egy mérföldes távot a kifutópályán, majd vissza kellett fordulnia, és ismét áthaladnia a rajtvonalon. Ebben a tesztben a vadászgép nyert, de csak néhány másodperccel előzte meg a Bugattit.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: