2014-07-21 18:46:15• hírek • Kocsis Zoltán

Zárolta a megyei kórház számláit a katolikus egyház

„Meglepetten és csalódottan vettük tudomásul pénteken, hogy a szatmári római katolikus egyházmegye zárolta számláinkat", jelentette ki hétfőn Erica Venemozer, a Szatmár megyei Kórház menedzsere. „Bármikor fordultak hozzánk, mi igyekeztünk segíteni. Éppen ezért nem számítottam erre a lépésre. Ugyanakkor a bíróság igazat adott nekik, tehát jogukban állt megtenni", tette hozzá Adrian Stef tanácselnök is.

Hogy mi történt valójában, azt csak a Szatmár Megyei Tanács szemszögéből tudjuk bemutatni. Ugyan megkerestük a püspökséget, ám meglepetésünkre azt a választ kaptuk, semmilyen módon nem kívánják véleményezni az eseményeket. Egyelőre.

Az István (Eroii Revolutiei)-tér közvetlen közelében, a Mátyás király (Liviu Rebreanu) és a Jósika (Barbu Stefanescu Delavrancea) utcák között, a Lükő Béla utcán található épületet Hám János püspök kezdeményezésére 1833-1838 között épült a szegény társadalmi rétegekből származó betegek ellátására. A kommunista rendszerben államosították az épületet és évtizedeken keresztül abban működött a kórház pszichiátriai osztálya. A rendszerváltás után az egyház visszaigényelte és hosszú pereskedés után a törvényszék jogerős ítélete következtében vissza is kapta. Ráadásul a késedelemért a megyei kórházat 70.000 euró kifizetésére ítélte. Mivel ezt nem fizette ki, az egyház kérte számlái zárolását.

„Szeretnénk mihamarabb megoldani ezt a problémát, mert mindenki érdeke ezt szolgálja. Éppen ezért napokon belül találkozót kértem a püspök úrtól", mondta Stef.

Szerettük volna megkérdezni a püspökségtől, hogy milyen terveik vannak az épülettel kapcsolatban, rendelkeznek-e anyagi forrással rehabilitálására? Ám kérdéseinket nem tehettük fel. Egyelőre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: