2016-11-05 11:35:25• hírek • Szatmár.ro

Zajos sikerrel vette kezdetét a 8. Interetnikai Színházi Fesztivál

A nyitónapon a színházba érkezőket egy, a Pornó című előadással kapcsolatos térinstalláció várta, majd a hivatalos megnyitót követően a Tamási Áron Társulat Fösvény című előadását játszották zajos sikerrel - három szintnyi néző ünnepelte állva a művészeket. A Szakszervezetek Művelődési Házában az Állami Zsidó Színház játszott.

Pénteken kezdetét vette az IFESZT, melynek programjában 10 nap alatt 6 helyszínen 21 színtársulat 25 előadást mutat be, illetve 3 koncert és 6 kísérőprogram színesíti a kínálatot. Az bizonyos, hogy a fesztivál napjai alatt számos izgalmas színházi élmény részesei lehetünk, erről pedig már az első nap meggyőzte a résztvevőket.

Az első kísérőprogram mindjárt egy rendhagyó kiállításmegnyitó, egy térinstalláció bemutatója volt. Fornvald Gréti díszlettervező Visky András Pornó című előadásának margójára állította össze a rendezővel azt a kicsiny kiállítási teret, amelyben az egykori Securitate által készített, Viskyről szóló megfigyelési dokumentumok láthatók-olvashatók.

Az IFESZT hivatalos megnyitója alkalmából elsőként Bessenyei Gedő István, a házigazda színtársulat művészeti igazgatója állt a közönség elé.

"Egy fesztivál, különösen egy országos jelentőségű seregszemle, mindig nagyon fontos esemény egy színház, egy város, egy régió életében, és termeszétesen a színházi szakma és közönség éltében is. Fokozottan így van ez Szatmárnémeti és az Interetnikai Színházi Fesztivál vonatkozásában. Szatmár ugyanis - és ezt a jelenlevő hűséges nézőink nagyon jól tudják - az elmúlt éveket tekintve súlyos, szellemi és kulturális értelemben vett koplaláson van túl, mondhatni már-már biblikus mértékben szűk esztendők sorozatán, amelyek alatt nemhogy egy ilyen jelentőségű vándorfesztivál befogadására nem vállalkozhattunk volna, de még a szerényebb méretű házi fesztiválunktól is el kellett búcsúznunk. Fontos visszaemlékeznünk ezekre az évekre, hogy most még inkább tudjunk örülni ennek a rangos eseménysorozatnak" - mondta nyitóbeszédében Bessenyei.

A megnyitón feszólalt a városban tartózkodó Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, illetve Kereskényi Gábor polgármester és Pataki Csaba megyei tanácselnök is köszöntötte az egybegyűlteket és a vendég társulatokat.

A folytatásban Bocsárdi László rendezésében láthattuk Moliére A fösvény című darabját. Színházi kritikusok nem vagyunk, az előadás kapcsán csak annyit mondunk, hogy hatalmas volt az érdeklődés, sokaknak csak a kakasülőn jutott hely, úgyhogy a darab végeztével három szintnyi közönség ünnepelte állva tapsolva a művészeket.

Akiknek pedig péntekre ennyi nem volt elég a színházból, a Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében láthatták a Bukaresti Zsidó Színház előadását. A jiddis nyelvű darabot románul feliratozták és néhány magyar szöveget közvetítő eszköz is rendelkezésre állt.

A nap a Music'at-ben tartott bulival ért véget, amelyen Kónya-Ütő Bence, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze volt a hangulatfelelős.

A szombati program is izgalmasnak ígérkezik, mutatjuk is, hogy mire számíthatnak a színház szerelmesei!

NOVEMBER 5. - SZOMBAT

11:00 - Északi Színház, büfé
Szakmai megbeszélés az előző nap előadásairól

13:00 - Északi Színház, büfé
Könyvbemutató: Visky András: Ki innen (Hét színházi kísérlet), Koinónia, Kolozsvár, 2016.

17:00 - Északi Színház, Ács Alajos Játékszín
Ariel Színház, Marosvásárhely: Misima Jukio: Madame de Sade (Rendező: Porogi Dorka)
időtartam: 2 ó. 30 p. - 1 szünettel

Hol van a hűség határa?
Hogyan fonódik össze moralitás és érdek?
Van-e valódi szabadság a kényszerhelyzetben?
Sok hasonló kérdést vet fel a hat nő drámája, akiknek életét,
így vagy úgy, megpecsételte a hírhedt márkihoz fűződő viszonyuk.

16 éven felülieknek ajánlott előadás.

20:00 - Északi Színház, nagyterem
Csíki Játékszín, Csíkszereda: Spiró György: Az imposztor (Rendező: Kövesdy István)
időtartam: 2 ó. 50 p. - 1 szünettel

Az orosz megszállás alatt levő Vilnában a legnagyobb lengyel színész fellépésére vár a közönség. A helyi társulat is, hiszen a közös próbákra a híres Bogusławskinak már napok óta meg kellett volna érkeznie, de nem jött el. Az előadás napján vagyunk, a társulat próbál az esti előadásra, noha főszereplőjük nincs. A színházban feltűnik egy idegen.

23:00 - Zenélő Macska (Hám János utca 4. szám)
Traila-electro buli. Hangulatfelelős: Trabalka Cecília, a marosvásárhelyi Ariel Színház színművésze

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: