2016-07-15 12:58:08• hírek • Szatmár.ro

XV. PMN: István a király nagykoncert, Magna Cum Laude, R-Go, Intim Torna Illegál...

Tíznapos lesz idén a Partiumi Magyar Napok. A jubileumi, 15. rendezvényen az első PMN-ek hangulatát is felidézik. Emellett számos színházi előadás, gyermekprogram, kulturális rendezvény és koncert teszi majd felejthetetlenné. A szervezők pénteken a Kossuth-kertben tartottak sajtótájékoztatót.

Közel egy hónappal a rendezvényt megelőzően a szervezők az egyik legfontosabb színhelyen, a Kossuth-kertben hoztak nyilvánosságra néhány részletet a jubileumi Partiumi Magyar Napokról. Az egyik legfontosabb a dátum: idén az évforduló előtt tisztelegve tíznapos lesz a PMN, amely augusztus 19-én kezdődik és 28-án zárul.

Kereskényi Gábor, a társszervező Szatmárnémeti RMDSZ elnöke és Szatmárnémeti polgármestere a régió legfontosabb kulturális-társadalmi eseményének nevezte a Partiumi Magyar Napokat, amelyre minden szatmárit várnak, nemzetiségtől függetlenül. Felidézte az első PMN-ek hangulatát, az önkéntesként végzett munkát, amikor egyebek mellett színpadot épített. "Akkoriban fiatalok kis csapata szervezte az eseményt. Örülök, hogy a PMN oda fejlődött, hogy egy komoly szervezőcsapat dolgozik évről évre a rendezvény sikeréért." Kereskényi kiemelte a tényt, hogy a szervezésben alig használnak fel helyi és megyei közpénzt, ez pedig követendő példa kellene legyen minden rendezvényszervezőnek. Viszont jelentős pályázati forrásokat kihasználva az anyaország támogatása nagyban hozzájárul a rendezvény sikeréhez.

Szőcs Péter, a főszervező Identitas Alapítvány elnökétől megtudtuk: az idei rendezvény az emlékezés jegyében is zajlik, hiszen egy kiállítás és egy kiadvány is segít majd feleleveníteni az elmúlt 15 év PMN-jeinek legfontosabb mozzanatait.

Stier Péter főszervező a programot ismertette nagy vonalakban. Idén a Tűzoltó-toronynál, a Kossuth-kertben, az új főtéren és a Vécsey Ház udvarán is állítanak fel színpadot. Utóbbi helyszínen az eddigieknél több rendezvény lesz, nem csak koncertek, de például filmvetítés is.  Az első PMN-ekre emlékezve az első hétvégén színpad áll majd a Széchenyi utcában, a Püspöki Palota előtt. "Az idei PMN első hétvégéjén megtöltjük élettel a Püspöki Palota utcáját. Lesznek itt könyvárusok, kézművesek és bort kínáló standok is. Na meg egy színpad, amelyen különböző zenekarok lépnek majd fel" - mondja Stier.

A szervezők minden hétköznapra színházi előadást ígérnek és minden nap lesznek gyermekeknek szánt programok is.

Az új főtéren felállított nagyszínpadon négy koncert is lesz. Augusztus 20-án ott láthatjuk majd az István a király rockopera koncert-verzióját. Szabadtéri koncertet ad majd a Dinu Lipatti Filharmónia szimfonikus zenekara, nagykoncerten lép színpadra Szikora Robi és az R-GO, valamint itt lesz a PMN zárókoncertje, amelyen a Magna Cum Laude zenekar koncertezik majd.

A fellépők között találjuk még az Intim Torna Illegál formációt, a Dolly Rollt, az Alma Zenekart és még számos egyéb produkciót, amelyekről a szervezők majd később adnak bővebb tájékoztatást.

Mint kiderült, a rendezvény idei költségvetése 400 ezer lej, az összeg 75 százalékát pedig szponzorok, illetve pályázati forrásokból biztosítják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: