2012-09-19 11:48:31• hírek • Szatmár.ro

XI. Csengeri Almafesztivál

Szeptember 21.-22.-én immár tizenegyedik alkalommal kerül sor a Csengeri Almanapok rendezvény lebonyolítására, melynek célja a térség népszerűsítése a vidék jellegzetes gyümölcsének, „Szatmár aranyának" is nevezett almának és az abból készült helyi termékek felhasználásával, bemutatásával.

A rendezvény a hagyományőrző gasztronómiai programokból és versenyekből, népi ételek és italok kóstolásából, almavásárból, szakmai konferenciából, termékkiállításból, sport-, képzőművészeti eseményekből áll, melyek megjelenésükben, témájukban is a szatmári hagyományokat kívánják bemutatni. A több napos gasztro-turisztikai esemény a környék emblematikus gyümölcsére alapozva nemcsak kulturális, hanem szakmai és piaci szempontokat is érvényesít.

A tematikus rendezvény a környék egyetlen almára alapozott fesztiválja, mely lehetőséget ad helyi és környékbeli, illetve belföldi és külföldi civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, vállalkozóknak a megjelenésére, ezzel is elősegítve az információáramlást, hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítását, elmélyítését, a helyben megtermelt áruféleségek, a helyi termékek piacra jutásának megszervezését, a szatmári hagyományok ápolását, új értékek létrehozását.

Az önkormányzat a városközpont organikus építészeti formavilágát felhasználva alakította ki a rendezvény helyszínét. A fesztivál a szatmári népi és gasztronómiai kultúra bemutatója és versenye (népi ételek, néptánc stb.) mellett lehetőséget nyújt a kistérség művészeinek bemutatkozására. A fesztivál konferenciából és termékbemutatóból, valamint kulturális és sporteseményekből áll, ahol komoly szerepet tölt be a romániai és a németországi testvértelepülések, valamint a határ két oldalán élők meghívásával a rendezvény nemzetközivé tételében.

Az almát Csenger aranyaként tartják számon. Az itteni gyümölcsöt nemcsak Magyarországon, hanem Románia szerte is forgalmazzák. Sokak számára az alma jelenti a megélhetést, az egészséget a benne rejlő vitaminoknak köszönhetően és a jókedvet is, hiszen ízletes pálinkát is készítenek belőle. Éppen ezért a csengeriek minden ősszel, az almaszüret idején megünneplik a termést. Az Almafesztivált 2012.-ben immár 11 éve szervezik meg. Kulturális műsorok, almával kapcsolatos vetélkedők, kiállítás és vásár mellett a látogatók azt is megtudhatják, hogy hogyan készül pl. az almalekvár.

A rendezvény a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület által kiírt LEADER Rendezvény jogcím, „Szatmári vásárok és turisztikai rendezvények" célterület keretén belül kerül megrendezésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: