2011-03-17 13:30:39• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vizsgálat indul Csibi Barna ellen

A Hargita megyei ügyészség hivatalból vizsgálatot indított Csibi Barna ellen, aki Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló bábut, majd az erről készült filmet feltöltötte a YouTube videomegosztó portálra.

A Székely Gárda alapítóját "diszkriminációra való uszítással" gyanúsítják, amiért hétfőn Csíkszeredában a városközpontban felakasztott egy Avram Iancut, az 1848-49-es erdélyi román felkelők vezérét ábrázoló szalmabábot. Több járókelő - köztük gyerekek - nézték végig, amint Csibi az erdélyi falvakban elkövetett magyarellenes mészárlások miatt népirtás vádjával "kötél általi halálra ítélte" a móc vezért, majd szimbolikusan végre is hajtotta az ítéletet.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerint a Székely Gárda alapítójának a munkahelyén, a Hargita Megyei Pénzügyi Igazgatóságon is meggyűlt a baja a tette miatt. A Mediafax értesülése szerint szerdán az intézmény fegyelmi bizottsága elé került, s az is felmerült, hogy kizárják a köztisztviselők sorából. Egy televíziós interjúban Csibi arra hivatkozott: akcióját a csíkszeredai városháza engedélyezte, és "alkotmányos joga" kifejteni a véleményét az 1848-49-es eseményekről.

A Krónika csütörtökön emlékeztetett: Csibi Barna, illetve a Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület két másik tagja, Szőcs Tibor és Puskás András Miklós ellen tavaly is eljárás indult, szintén diszkriminációra való felbujtás miatt, miután 2010. április elején az egyik csíkszeredai bevásárlóközpont, a Kaufland előtt "Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!" feliratú plakátot ragasztottak ki.

Kedden este egyébként Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egyaránt elítélően nyilatkozott Csibi Barna hétfői akciójáról. "Sajnálatos, hogy ez megtörtént. Mi minden alkalommal tiszteletet kértünk nemzeti ünnepünk, hagyományaink, értékeink kapcsán, a tiszteletnek pedig kölcsönösnek kell lennie" - mondta Kelemen.

Tőkés László az arab világban előforduló leszámolásokhoz hasonlította az "Avram Iancu-akasztást". "Ez az arab világ stílusa. Nemzeti ünnepünk alkalmával azt mondhatom, hogy ennek az akciónak semmi köze nincs a magyarok ünneplési hagyományaihoz, a mi ünnepeink nem valakik ellen irányulnak" - fogalmazott Tőkés.

Ladányi László Hargita megyei prefektus szerint ez a tett nem tükrözi a romániai magyar közösség véleményét. "Undorítónak" nevezte a Iancu-akasztást Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, aki szerint az erdélyi magyar közösség provokálásáról van szó. Szintén undorítónak és provokációnak nevezte az "akasztást" Korodi Attila Hargita megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő. Szerinte Csibi semmit nem értett meg abból, hogy március 15-én a magyarság saját szabadságát és szabadságszeretetét ünnepli, amely a többi nemzet értékeinek tiszteletén alapul.
Antal Attila csíkszeredai alpolgármester azt mondta: ha tudták volna, mi fog történni, a polgármesteri hivatal nem engedélyezi Csibi Barna rendezvényét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: