2017-01-19 15:50:42• hírek • Szatmár.ro

Vizes élőhelyeken élő madarakat számoltak

Madárszámláláson vettek részt a környezetvédők, az ornitológusok és a diákok.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, az Önkéntes Ökológusok Testülete, a Romániai Madártani Társaság Szatmárnémeti tagozatának tagjai különböző iskolák tanulóinak a társaságában tartottak madárszámlálást több Szatmár megyei helyszínen. Az akció apropója a február 2-án esedékes Vizes Élőhelyek Világnapja volt.

Január 17-én a természetvédők a Szamosborhídi Általános Iskola diákjaival a település közelében található Szamos-szakaszon vették számba a madarakat. Ugyanaznap Remetemezőn, a Szamoson is számlálásba kezdtek. Mindkét esetben a teljes vízfelületet jég borította.

Január 18-án a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola tanulói csatlakoztak a "profikhoz". Ekkor is a Szamos állt a megfigyelés középontjában, a folyó szatmárnémeti szakasza, főleg a Sárga híd környékén. A folyó felületének nagyjából 80 százalékát fedte jég.

A szerdai számlálók látták a legtöbb madarat, ezért le is vonták a következtetést. Ez pedig: miután befagytak a környező tavak, halastavak és egyéb vízfelületek, a madarak odagyűltek, ahol nem fed mindet a jég. Míg az előző napokon 10-12 egyedet láttak, január 18-án több száz madarat vettek számba: 350 tőkés récét, 5 kárókatonát, 2 hattyút, 2 nagybukót, egy hamvas rétihéját, 6 fácánt, 20 vetési varjút, 2 nagyfakopáncsot, 3 dolmányos varjút és 6 széncinkét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: