2014-11-19 16:09:10• hírek • Szatmár.ro

Vitás történelem

Előadás a történelmi kérdések szerepéről a magyar-román kapcsolatokban.

Hodicska Tibor ny. nagykövetet ismerősként üdvözölhetjük Szatmárnémetiben, a „Négyszemközt Ceaușescuval" című könyvét a nyár elején mutatták be. Ekkor merült fel az az igény, hogy folytatásként bővebben ejtsen szót a történelmi kérdések aktuálpolitikai súlyáról.

A magyar-román viszonyt közvetlenül ismerő, azt tevőlegesen is alakító diplomataként gyakran szembesült az örökségünkkel való szembenézés nehézségeivel, azaz a történelem terhével. Közös történelmünk eltérő megítélése különösen érzékennyé tette a következő kérdésköröket: a dákó-román kontinuitás és a román etnogenezis; a magyarok betelepedése Erdélybe; a középkori Erdély helye és szerepe; az 1848-49-es szabadságharc időszaka; a dualizmus kora - különösen a nemzetiségi politika; Erdély Romániához csatolása; a csángókérdés; a romániai zsidóság vészkorszaka; valamint az egységes román nemzetállam koncepciója.

Az előadás során a fontosabb témákat elemzi mélyebben az előadó, az érdeklődők a korábban bemutatott könyvben olvashatják a tárgyról szóló összefoglalást. Az előadást szokás szerint vita követi.

Az előadásra a Szent István Kör szervezésében kerül sor, 2014. november 21-én, 17.00 órai kezdettel a szatmárnémeti RMDSZ székházban (M. Viteazu/Rákóczi utca 10. sz.).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: