2015-03-05 14:51:11• hírek • Szatmár.ro

Visszaállítanák a helyére az Ismeretlen hős szobrát

Az ágyúk már megvannak, most a szoborállításra gyűjtik a pénzt.

Dorel Coica polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján részt vett Adrian Stef megyei tanácselnök és Eugeniu Avram prefektus is, valamint az Ismeretlen hős szobrának visszaállítását kezdeményező Tempora Egyesület és a Tartalékos Katonák egyesületének képviselői is.

Mint kiderült, ilyen szobor már állt Szatmárnémeti főterén, mégpedig 1922-ben leplezték le a Villanyóra közelében. "A szobor minden katona szimbóluma, aki a hazájáért hősiesen harcolt, nemzetiségtől függetlenül" - mondták a kezdeményezők. Az egykori szobor az 1940 és 1944 közötti időszakban eltűnt, ezért újat kell öntetni.

A szoborállítás kapcsán nagy volt az egyetértés a politikusok között. Dorel Coica szerint ez egy olyan hely lenne, ahol egy évben többször is össze lehetne gyűlni és koszorúzni. Mindenképp támogatja a szoborállítást. Adrian Stef, a szatmár megyei tanács elnöke is kijelentette: mindenképp támogatja az ügyet, de jó lenne átgondolni, hogy az egykoron használt szobor alakja, vagy egy "expresszívebb" kerülne vissza a Villanyóra előtti parkba, a nemrég felújított kereszt szomszédságába. Ez ügyben Radu Ciobanuval fognak egyeztetni.

Eugeniu Avram is a szoborállítás mellett foglalt állást és arra kért mindenkit, hogy akár a jövedelemadó 2 százalékának felajánlásával is támogassák a kezdeményezést.

Mint kiderült, 2008 óta létezik egy városi tanácsi határozat, amely a szobor visszaállításáról szól. Kiderült az is, hogy a kezdeményezők már megtették az első lépéseket az ügyben, és a hadügyminisztériumtól sikerült két ágyút szerezniük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: