2014-08-29 17:47:34• hírek • MTI

Virágzik a fegyverturizmus az Egyesült Államokban

Szigorú fegyvertartási szabályokhoz szokott ausztrál, európai és ázsiai turisták az utóbbi időben tömegével keresik fel az amerikai lőtereket vagy fizetnek olyan legénybúcsúk és lakodalmak megszervezéséért, ahol a meghívottak csőre töltött lőfegyverekkel pózolhatnak a fényképezőgépek előtt. Az AP amerikai hírügynökség elemzése szerint azonban a virágzó amerikai fegyverturizmus sötét oldalára mutatott rá a keddi arizonai lőtéri baleset.

Néhány nappal korábban az arizonai White Hillsben lévő Last Stop lőtéren tartott gyakorlaton egy kilenc éves kislány véletlenül fejbe lőtte lövészoktatóját egy Uzi típusú izraeli géppisztollyal. A fegyver visszarúgása miatt annak csöve sorozatlövés közben a 39 éves Charles Vacca oktató felé fordult, aki halálos fejlövést kapott. A lőtér szabályai szerint a 8-17 éves gyerekek szülői vagy más felnőtt felügyelete mellett használhatják a lőfegyvereket. A New Jersey-i kislány szülei társaságában volt a lőtéren.

A baleset heves társadalmi vitát váltott ki az Egyesült Államokban arról, milyen korhatárt kellene szabni a fegyverhasználathoz és mennyiben felelősek a történtekért a gyermek szülei, a lőtér vagy az amerikai fegyvertartási szokások. A végzetes baleset ügyében a hatósági vizsgálat lezárult, nem emelnek vádat senki ellen; a halálesetet munkahelyi balesetként kezelik.

Mindenesetre Gerry Hills, az Arizonans for Gun Safety nevű, a fegyveres erőszak csökkentéséért síkra szálló szervezet alapítója az amerikai fegyverviselési szabályokról úgy vélte: "jobb biztonsági előírásaink vannak arra, hogy ki vezessen egy hullámvasutat egy vidámparkban". Miközben Jace Zack, a Mojave megyei helyettes főügyész azt mondta, az ügyben az oktató követhetett el hanyagságot és a szülők nem bűnösek, Hills úgy nyilatkozott: "egyáltalán nem látom annak okát, miért adna bárki egy Uzit egy kilenc éves kislány kezébe".
A legtöbb országban - különösen az Egyesült Államokon kívül - a fegyvertartást korlátozó törvények a legtöbb embert távol tartják a nagy teljesítményű lőfegyverektől, és így az amerikai lőterek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

"Az emberek csupán olyan dolgokat akarnak átélni, amelyeket nem tapasztalhatnak meg máshol" - mondta Genghis Cohen, a Machine Guns Vegas nevű lőtér tulajdonosa. Véleménye szerint a fegyverek népszerűségét a hollywoodi filmipar is nagyban támogatja. "Az elmúlt harminc évben nem forgattak olyan akciófilmet, amelyben ne lett volna legalább egy gépfegyver" - vélte.

A Last Stop lőtérhez hasonló, a fegyverhasználatra építő szórakoztató egységek már a nyolcvanas évek óta működnek Las Vegasban, habár a városban az utóbbi időben nőtt meg érzékelhetően a hasonló helyek iránti kereslet.

Dan Sessions, a Discount Firearms and Ammo nevű cég vezetője - amely a Vegas Machine Gun Experience nevű lőteret üzemelteti - elmondta: különösen akkor növekszik meg érezhetően a lőfegyverek iránti érdeklődés, amikor a lakosság attól tart, hogy a kormányzat szigorítaná a fegyverviselési szabályokat.
Emellett sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy törvényesen működő lőtéren kipróbálni a hasonló fegyvereket: egy automata gépfegyver akár 25 ezer dollárba is kerülhet, miközben az a lehetőség, hogy egy AR-15 típusú gépkarabéllyal lőjük le a zombiszerű célpontokat, kétszáz dollárnál is kevesebbe kerül.

A népszerűséghez ugyancsak hozzátesz az a misztikum, amely az Egyesült Államok által a történelem során következetesen képviselt fegyverviselési jog körül kialakult. "Az embereket lenyűgözik a fegyverek" - magyarázta a korábban említett, új-zélandi Cohen, akinek saját becslései szerint vendégei 90 százaléka turista. "Az ide látogatók úgy tekintenek a fegyverekre, mint az amerikai kultúra részére, és az amerikai kultúrát akarják átélni" - tette hozzá.

Fegyverbol az USA-ban

Az AP hírügynökség elemzése úgy vélte, a lőterek veszélyes könnyelműségről tesznek tanúbizonyságot, amikor esküvőket szerveznek a területükön vagy golyók lyuggatta pólókat kínálnak eladásra. Néhány tulajdonos elismerte, hogy a színlelt virtuskodás mögött csupán egy lépésre vannak a tragédiától. Emiatt Cohen létesítményében például egy olyan biztonsági kiegészítőt alkalmaznak a jövőben, hogy megakadályozzák a fegyverek visszarúgását, amely például a keddi balesetet okozta.

"A fegyvereket úgy alakították ki, hogy kárt okozzanak és ha rosszul bánnak velük, akkor pontosan ezt fogják tenni" - magyarázta Bob Irwin, a Las Vegas-i The Gun Store nevű, gépfegyvereket felvonultató szórakozóhely tulajdonosa, és hozzátette: "tisztelni kell őket".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: