2008-05-01 12:29:46• hírek • Szatmar.ro

Vigyázzunk a kullancsokkal

Május 1-én, megkezdődött a táborozási időszak, viszont ezzel egyetemben a kullancsszezon is, mely nagy veszélyekkel is szolgál.

Az emberre jutott kullancs a ruhán, majd a bőrön észrevétlen haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keres az emberi testen. Az emberek rendszerint még a vérszívás előtt, vagy a vérszívási szakasz kezdetén megtalálják és eltávolítják testükről a kullancsot.

A legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Olykor azonban mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, pl. Lyme-kórt vagy vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást terjesztenek emberre.

Sajnos rengeteg tévhit miatt az emberek a kullancs eltávolítása közben okozzák a legnagyobb bajt. Eltávolítására több jobb vagy rosszabb módszer is létezik, azonban  be kell tartani az alapvető szabályokat.

A kullancsot nem szabad tűvel vagy hegyes tárgyal piszkálni, ugyanis amikor a potroha felszakad az egész béltartalmát bejuttatja az emberei szervezetbe, ezzel pedig a benne levő kórokozókat is. Szintén tilos a kullancsot az emberi bőrről letekerni, ugyanis ebben az esetben a parazita megijed és ennek következtében szervezetünkben juttatja saját bértartalmát. Amennyibe sikerül eltávolítani de a feje beszakadt nem szabad tűvel kipiszkálni ugyanis azt napokon belül az emberi szervezet kilöki magából. A leghatékonyabban kullancseltávolító kanál segítségével lehet eltávolítani a parazitát mely bármely patikában beszerezhető.

Ezek figyelembe vételével sikeresen eltávolíthatók a kullancsok azonban, mindenképpen fontos feljegyezni a csípés időpontját, ugyanis azt követő 5-6 héten belül amennyiben, fejfájás, láz, szédülés lép fel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: