2015-07-06 16:33:27• hírek • Szatmár.ro

Veszélyben a gyerekek, idősek, szívbetegek és a terhes nők

Kánikula idején a legnagyobb veszélyben a gyerekek, idősek, szív- és érrendszeri betegek, terhes nők vannak. A hőség okozta rosszullétek és megbetegedések megelőzésére fogadják meg a következő orvosi tanácsokat:

- Viseljenek könnyű, vékony, világos színű, természetes anyagból készült öltözéket, kalapot, napszemüveget.

- Köthetnek a csuklójukra hideg vízzel megnedvesített anyagdarabot (zsebkendőt, rongyot, gézt)

- Igyanak sok folyadékot: ásványvizet, teát, 2-3 liternyit naponta. Nagyon fontos, hogy megfelelő folyadékbevitelt biztosítsanak a gyerekeknek is, különben kiszáradnak. Bárhová mennek, vigyenek magukkal ivóvizet.

- A helyiségeket elfogadható hőmérsékleten lehet tartani, ha napközben (9 és 21 óra között) zárva tartják az ablakokat, lefüggönyözve, egyébként pedig nyitva hagyják őket, hogy szellőzzék a lakás.

- 12 és 16 óra között ne tartózkodjanak a napon. A járnivalókat, utazást, kertészkedést, sportolást, játszást stb. időzítsék e perióduson kívülre. Ne induljanak hosszú útra klímaberendezés nélküli járművel. Sohase hagyják a gyerekeket napon álló járművekben!

- Ne napozzanak 12-16 óra között: a káros UV-sugarak akkor a legerősebbek. Azon kívül is használjanak UV-szűrős napvédő szereket (naptej stb.). A túl sok ibolyántúli sugárzás hatása komoly kockázati tényező a napszúrás, leégés, hosszú távon pedig a bőrrák megjelenésére. Az egészen kicsi gyerekek számára a félárnyékos-árnyékos hely a megfelelő. Ne menjenek a vízbe felhevült testtel, evés után pedig várjanak 1-2 órát, mielőtt a medencébe mennének. Kerüljék a természetes édesvizekben való fürdést, mert ezek rágcsálók vizeletével szennyezettek lehetnek, és leptospirózisos megbetegedés veszélyét hordozzák.

- Kerüljék a hosszas fizikai erőkifejtést a nap legmelegebb szakában. A mezőgazdasági, építkezési, útépítési stb. munkálatokat a reggeli és esti órákra kell megszervezni, akárcsak az olyan ipari csarnokokbeli munkát, ahol nem lehet megfelelő mikroklímát biztosítani.

A személyes komfortérzésért és a betegségek megelőzésére:

- zuhanyozzanak gyakran, langyos vízzel

- kerüljék a zsíros ételek, szeszes italok és a túl sok kávé fogyasztását

- tartsák az élelmiszereket a hűtőben, főzzék fel az előző nap készített ételt.

- Kerüljék a zsúfolt, rosszul szellőzött helyiségeket, ahol a magas hőmérséklet rosszullétet vagy a szív- és érrendszeri betegségek dekompenzálását okozhatja. Ha úgy érzik, megártott a hőség, hagyjanak abba mindenféle fizikai munkát néhány órára, és pihenjenek hűvösebb helyen. Ha a hőség következtében betegség-tünetek jelentkeznek, tanácsos orvoshoz fordulni.

Naponta beszéljenek az idős rokonokkal, szomszédokkal, hogy segítségükre legyenek a kánikulai napok átvészelésében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: