2016-11-28 12:26:51• hírek • (x)

Veszedelmes anyagok - milyen ruhába ne bújjunk?

Ruháink alapanyagának hosszú, izgalmas történelme van. Szinte évtizedről évtizedre új anyagokat fedeznek fel, új találmányok bukkannak fel - ámde jó odafigyelni, mibe bújunk bele.

Az elmúlt száz évben olyan ruhaanyagok kezdtek teret hódítani, amelyek azt a célt szolgálják, hogy olcsón fel lehessen tömegméretekben "öltöztetni" az embereket.

Érdemes belegondolni, dédszüleink akár évtizedekig is elhordtak egy tartósabb ruhadarabot, egy jobb kabátot akár még át is lehetett örökíteni. Mi pedig, ha megkérdezik például, honnan van ez a szép szoknyánk, azt válaszoljuk: ó, ez csak egy régi vacak, már talán öt éve is megvan.

Annak érdekében, hogy megérje a gyártónak fast fashion ruhadarabokat készíteni, és a nagy divatáruházak jellemző árain eladni, a legolcsóbb anyagokat kell használnia, és a leggyorsabban előállítania.

Ezeknél a mesterséges anyagoknál sokkal drágábbak a hagyományosak, mint a selyem, a pamut, a lenvászon. Ilyen alapanyagból készült termékeket magasabb áron találunk a kínálatban, innen is ismerhetjük meg őket.

No meg onnan, hogy nem teszi őket tönkre pár mosás, nem gyűrödnek be csúnyán maguktól, nem szakadnak, foszlanak, mivel "valódi" ruhaanyagból vannak. (Arról nem is beszélve, hogy az anyag egy jó minőségű terméknél rendesen össze van fércelve, a varrás el van dolgozva, van akasztó a kabáton stb.)

Bár a pénztárcánkat kíméljük abban az adott pillanatban, mikor megveszünk egy szintetikus, egyben kedvezőbb árú ruhát, de - mint fentebb láttuk - ezek a darabok nagy eséllyel, nem kevés anyag és anyagkombináció esetén rövid időn belül hordhatatlanok lesznek.

Pamut és pamuthelyettesítők

A pamutot, ezt az alap-alapanyagot alapvetően régebben viszkózzal, ma lyocellel helyettesíthetik gyártásnál. A viszkóz az 1980-as évekig futott, a lyocell sokkal környezetkímélőbben, kevesebb víz felhasználásával gyártható.

Mindkét mesterséges anyag gyűrödésre hajlamosabb, és bolyhosodik. Igazából széles körben használt, kellemes viselet, és egészségre káros tulajdonsága nincs.

Poliészter

A poliészterrel már nem fogunk ilyen jól járni, barátságtalanabb viselet, amibe könnyű beleizzadni. Ez egy teljesen kőolaj-alapú műanyag típus, újrafeldolgozott PET palackból is készítik.

Ha ez utóbbiból újravarázsolt ruhát hordunk, igazából sokat teszünk a környezetünkért. Outdoor ruházatként, esőkabátként például nem érintkezik a bőrünkkel, ilyen darabot érdemes vásárolni.

Mit kerüljünk el inkább?

Ha nagyon környezettudatosak vagyunk, akkor bizony nehéz dolgunk van, mivel a ruhákat - festés, matricázás során - rengeteg vegyszerrel kezelik.

Az állati eredetű sem mindig jobb a "gyárinál", mivel a gyapjú anyagok, hacsak nem szuper-bio módon tartják a juhokat, kártevőellenes szereket is tartalmazhatnak. Épp ezért a modern viszkóz (lyocell) akár környezetet kevésbé terhelő, és bőrbarátabb lehet, mint a normál gyapjú anyag.

Ha tehetjük, ne vásároljunk például Pakisztánból, Bangladesből, Törökországból származó ruhadarabokat a nagy márkáktól. Itt "megengedőbbek" a környezeti szabályozások, így az embereket és a természetet is sokkal jobban károsítják gyártás során.

Ne vegyünk olyan ruhát (például műbőr dzsekit) amire az van írva, nem szabad kimosni, vagy csak elkülönítve, illetve csak vegyileg.

Végezetül: annyi kijelenthető, alsóneműnek, bőrrel közvetlenül érintkező rétegnek, vagy gyerekruhának a legbiztonságosabb alapanyag a natúr textil.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: