2016-05-23 11:46:30• hírek • Szatmar.ro

Változtatni akarsz, az egészséges életmód a cél?

Már szilveszterkor fent volt a listán az egészséges életmód, de eddig nem történt sok minden? Annyi mindent kipróbáltál, de végül nem épült be a mindennapokba? Az egészségesebb életmód a cél, nézzük, hogyan láss hozzá!

Az egészséges életmód mindig fent van a listán, de legtöbbször az a panasz, hogy annyi mindent kellene tenni, valami mindig kimarad.  Ha túl sokat markolsz, keveset fogsz...? Ha egészséges életmódra vágysz, akkor kell a jó kondíció, ami azonban nem csak egy csinos BMI index, hanem rendes állóképesség, a korosztályunknak megfelelő rugalmasság, mindez fájó derék és ízületek nélkül. Persze ehhez kell az egészséges táplálkozás, és ha már a főzőcskéről beszélünk, akkor nem ártana a család étrendje táján is körül nézni. Ezek mellett még nagyon fitten is lehet boldogtalan az ember, mert a jó közérzethez nemcsak ép test, hanem ép lélek is kell. Tényleg sok a tennivaló, amikor az egészséges életmód a cél.

Összeállítottunk egy listát, mit érdemes végiggondolni, ha változtatni akarsz az életmódodon. A lényeg, hogy ha hosszú távra tervezel, akkor a változásokhoz is idő kell. Nem fognak 24 óra alatt eltűnni a rossz szokások, nem három edzés adja vissza a formád, és menet közben nem árt, ha jól is érzed magad a bőrödben!

1. Mit is szeretnél igazán?
Ahhoz, hogy valamit átalakíts, két fontos dolgot láss tisztán: mit szeretnél elérni, és honnan indulsz. Érdemes konkrét célokat meghatározni, mert azokhoz könnyebb terveket készíteni. Ezeket persze át lehet menet közben alakítani, de legalább látod, merre tartasz. Készíts egy fontossági listát, és legyél nagyon őszinte! Az idődet be kell oszd, és a rohanás, kapkodás biztos nem tesz elégedetté.

2. Aktívabb akarsz lenni?
Gondolkodj lépcsőkben. Lehet az első, hogy rászánsz pár hónapot, míg kitalálod melyik mozgásforma való neked. Később legalább olyan sportot űzöl rendszeresen, amit szeretsz, és ami illik a korodhoz, alkatodhoz, képességeidhez. Valld be nyugodtan, ha gyűlölöd az edzőtermeket, az uszodát, a sportpályákat. Lehet, hogy a neked való aktivitás a kirándulás, a biciklizés. Ha sajnálod az időt a rendszeres sportra, de szívesen vagy együtt a családoddal, a barátaiddal, szervezz kültéri programokat! Kipróbálhatod az otthoni edzést is!

3. Úgy érzed, lehetne változtatni az étrendeden, tedd meg!
Itt a nyár, válogathatsz a friss alapanyagok közül. Kezd a bevásárlásnál, a tudatos vásárlás fél siker, mert akkor olyan ételek lesznek a hűtőben, amikkel már nem tudsz nagyon eltérni a céltól. Ér néha bűnözni! Belefér egy-egy fagyi, vendégségben nem kell kihúzni a gyufát azzal a háziasszonynál, hogy te csak salátát eszel. Legyél rugalmas, és tervezz hosszú távra. Minél több újdonságot megkóstolsz, annál nagyobb lesz az a lista, amit szívesen megeszel, lelkiismeret furdalás nélkül.

Ha családos vagy, akkor az étrendváltozás jó esetben kihat az egész csapatra. Lépcsőzetesen változtass, úgy könnyebb elfogadtatni az egészséges táplálkozás alapelveit. Ezt javasolja a szakember is a sózást példaként említve.  „Azokat a gyerekeket, akik már hozzászoktak a sós ételekhez, fokozatosan, apránként kell leszoktatni a nagy mennyiségű só fogyasztásáról: ha radikális a változás, a gyerek valószínűleg visszautasítaná az íztelennek tűnő ételt" - figyelmeztet Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

4. Stressz oldás, kikapcsolódás, pihenés!
Az egészséges életmódhoz valóban elengedhetetlen az egészséges étrend, a fizikai aktivitás, de soha ne feledkezz meg a szellemi feltöltődésről, a kiegyensúlyozottságról. A családi és a baráti kapcsolatok olyan vetületei az életnek, ahol visszajelzést kaphatsz a sikereidre, segítséget és támogatást, ha problémáid vannak. Szánj időt a környezetedre és magadra is. Az egészséges életmódhoz vezető tervedben hagyj időt az aktív és passzív pihenésre. Kapcsolj ki egy kicsit, rendezd a soraidat, és örülj az eddig elért sikereidnek!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: