2008-04-07 12:49:37• hírek • Szatmar.ro

Vaksághoz is vezethet a betegség

Néhány kutyafajta genetikailag örökli a veszélyes szemhéjbetegségeket.

A szemhéjbetegségeknek (blepharitis) több fajtája is ismert, ezek leginkább meghatározott fajokra jellemzőek. Dr. Molnár Zsolt, állatorvos a leggyakoribb szemhéjproblémákról tájékoztat.

 A blepharitis különböző fajtái egyfajta genetikai öröklődés következményei, vele született betegségek, amelyek bizonyos fajtákra veszélyesek.

A Shar-Pei, vagy ritkábban a Chow-Chow kínai kutyafajtáknak túlbőrözöttségük révén idővel gyakran lelóg a szemhéjük, ennek következményeképp akár az alsó és felső szempillák is befordulhatnak a szembe. A szem ezáltal gyulladttá válik könnyezik, csipásodik. egy ideig segíthet a házi kezelés, vagy valamilyen antibiotikum, azonban hosszas irritálás után krónikus szemgyulladás alakul ki, ami vaksághoz is vezethet. A teljes gyógyuláshoz esztétikai műtétre van szükség, amivel kialakítják a normális szemhéjformát, megakadályozva a gyulladást.

A Bernáthegyi, vagy ritkán a Boxerek betegsége a laza csüngő szemhéj. A kutya fejlődésével egyre inkább lecsüng a szemhéj, ami könnyen megtelhet porral, vagy bármilyen piszokkal. Erre is csupán a műtét lehet megoldás.

A szemproblémák egy másik fajtája, az is, amikor megerőltetés, vagy egyéb mechanikai hatásra kidülemkedő szem alakul ki. Ez főként kis testű -mint például a pincsi- állatokra jellemző. Néhány esetben itt is segíthet az antibiotikum, azonban végleges gyógyulást csak a műtéti beavatkozás eredményezhet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: