2011-07-20 12:28:46• hírek • Póti Orsolya

Utazz a Balti-államok egyikébe!

A legközelebbi balti ország, Litvánia mindenki számára kellemes meglepetéseket tartogat. Kevesen tudják például, hogy Vilnius Európa egyik legszebb és legjobb állapotban lévő barokk városa. Ha fel akarod fedezni a sok látnivalót, válaszd ezt az országot úti célul!

Litvánia a legdélibb fekvésű, egyben a legnagyobb és a legnépesebb balti állam, melynek 30 százalékát erdőségek borítják és 99 kilométer hosszú balti-tengeri partszakasszal rendelkezik. A területet 758 folyó és több mint 2800 tó tarkítja. Tájai alacsony fekvésű síkságok és jégkorszaki gleccserhordalékokból felépülő dombságok, legmagasabb pontja pedig a 294 méter magas Aukstatis. Érdemes egy kirándulást tenni a Balti-hátság tavai és dombvidékei környékén, valamint ellátogatni a Nemunas völgyébe.

A vidéken a hagyományos faépítkezést csak a 13-14. századtól váltotta fel a kőépítkezés, innentől vannak a litván építészetnek emlékei, ezek főként várak. Érdemes megcsodálni a barokk építészet egyik legszebb műalkotását, a vilniusi Szent Péter és Pál templomot, mely a díszítőszobrászatnak is szép emléke. A vilniusi városháza és a katedrális pedig a klasszicizmus szüleményei - L. Stuoka Guzjajacivius építész fő művei.

A festői szépségű Vilnius, mely a Neris és a Vilnia folyó partján terül el, építészeti szempontból Kelet-Európa egyik legszebb óvárosával büszkélkedhet. Az 1579-ben épült Vilniusi Egyetem reneszánsz stílusú épületegyüttes számos belső udvarral - igazi város a városban.

Érdemes felkeresni a fővárostól mindössze 28 km-re fekvő Trakait is, amely már az 1320-as években a környék fővárosa volt, és amelynek lovagok által épített vára ma is látható. Itt bejárhatsz tágas tóvidékeket vagy vékony földnyelveket - ez a település is sok látnivalót tartogat a látogatók számára.

Vilniusban és Trakaiban a középkategóriás és magasabb besorolású szállodák általában megbízható színvonalúak. Más városokban érdemes lehet inkább a családias panziókat és farmszállásokat igénybe venni.


 


A vilniusi Szent Anna templom
A vilniusi Szent Anna templom


Trakai hídja


 

A lovagok által épített vár ma is látható
A lovagok által épített vár ma is látható


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: