2015-05-29 16:54:05• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi szentmiség búcsúztak iskolájuktól és tanáraiktól a Hám János diákjai

Pénteken tartotta ballagási ünnepségét a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum. A Székesegyházban megtartott szentmise keretében búcsúztak a végzősök: összesen 49 fiatal, akik a középiskola befejezésével egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli útra indulnak. "Imádkozunk, hogy mindenki megtalálja a helyét az életben" - búcsúzott a diákoktól a püspök.

Ahogy az lenni szokott, most is megtelt a Székesegyház rokonokkal, barátokkal, olyan személyekkel, akik fontosnak érezték, hogy ott legyenek az iskola 49 ballagó diákjának búcsúztatásán. Ennyien fejezik be most a középiskolai tanulmányaikat a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. Közülük 24-en természettudományok, 25-en humán-teológia profilú osztályban tanultak.

"Hiányozni fogtok nekünk, még akkor is, ha tudjuk, hogy szeptembertől új diákok csatlakoznak az iskola közösségéhez. Imádkozunk, hogy mindannyian találjátok meg helyeteket az életben és hasznosítsátok azt, amit az iskolában tanultatok" - búcsúzott a végzősöktől Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök.

A szentmise kezdetén a végzős diákok átadták a következő generációnak az iskola zászlaját. P. Miklós Claudiu SJ, az iskola spirituálisa prédikált. A szeretetről beszélt, annak megnyilvánulási formáiról és fontosságáról.

"Kedves diákok! Néhány pillanat múlva elengedünk benneteket! A mai naptól kezdődően iskolátok már nem szab határt semmiben, nem utasít rendre semmiben, nem hangsúlyozza számotokra sem a belső, sem a külső fegyelem fontosságát... Ennek ellenére bizakodó vagyok abban, hogy képesek  lesztek arra, hogy mindazt az erőt, a lélek csodálatos gazdagságát, ami bennetek van, megtaláljátok és jól, jó célokra használjátok fel.

Ne feledjétek! Aki nagyon magasra akar repülni, félő, hogy nagyot zuhan. És nem mindegy, hova, milyen földre zuhan, huppan. Mert az a föld, ami anyaföldnek mondható és szólítható - és nyugodtan szólíthatjátok anyaföldnek, mert ugyebár itt születtetek, itt ringattak mézédes andalító altató énekkel. Ne felejtsétek el soha, honnan jöttetek, a szülőföldhöz mindig ragaszkodjatok, ha kell: foggal, körömmel. Új dolgokról tanulni mindenhol lehet, de a legjobb: otthon, vagyis itthon..." - búcsúzott a végzősöktől Ádámkó István igazgató.

Szejke Ottilia szaktanfelügyelő az eddig felhalmozott tudás és tapasztalat hasznosítására bátorította a végzősöket, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő pedig az értékes emberi kapcsolatok kialakítására buzdította őket. "Jobban hiszek egy kézfogásos, mint egy lájkolós világban" - mondta.

A folytatásban díjazták a legjobb tanulókat. A XII. A osztály legjobbja Márkus Marcus Csilla Emese lett 9,76-os átlaggal. A XII. B osztály legjobbja Dicső Mátyás, az utolsó évet 9,94-es átlaggal zárta, négyéves átlaga pedig 9,84 volt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: