2013-08-09 17:21:20• hírek • Kocsis Zoltán

A Szatmári Irgalmas Nővéreknek nincs pénzük a Zárda felújítására

A tágabb értelemben vett szatmárnémeti városközpont egyik legromosabb épülete a Kazinczy (Stefan cel Mare) és a Zárda (Ceahlaului) utcák sarkán álló egykori zárda épülete. Noha az Asociatia Sportiva Vointa tábla továbbra is ott van a falon, az épületben két éve semmilyen tevékenység nem folyik.

Nem csak a tábla, de a bejárat fölötti eresz is büszkén hirdeti, itt a Vointa (Akarat) Sportegyesület tevékenykedik. A rozsdás vasszerkezet és az ütött-kopott, törött és teleragasztott üvegtábla viszont arra enged következtetni, nincs itt már szó dicső sporteredményekről, büszkévé tevő tevékenységről. Bizony, az 1842-ben épült ingatlan több, mint két éve áll üresen, kihasználatlanul. A hulló vakolat, a betört ablaküvegeken keresztül kilógó és széltépte nejlondarabok láttán a járókelőben önkéntelenül is felmerül a kérdés: vajon az egykori zárda mikor jut a vele szemben álló épület sorsára? Utóbbinak már nevet is adott a rendkívül leleményes köznyelv: ez a kitámasztott ház.

Pedig hajdanán, másfél évszázaddal ezelőtt dicső célt szolgált az épület. Hám János püspök azért építtette, hogy otthont adjon a Bécsből Szatmárnémetibe költöző nővéreknek, akik a betegek ápolásának és a szegények gondozásának szentelték életüket. Mindez mit sem változott, mígnem 1949-ben a kommunista hatalom államosította az épületet, a nővéreknek pedig el kellett hagyniuk a zárdát. Az ezt követő évtizedekben iskola, bentlakás és sportklub is működött az épületben.

A rendszerváltást követően az egyház sikeresen visszaigényelte az ingatlant, azóta a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek tulajdona. Amíg a Kinizsi (Ioan Slavici) és Bercsényi (George Cosbuc) utcákon található baloldali szárnyban az elmúlt két évtizedben sorrendben a Református Gimnázium, az Aurel Pop Művészeti Líceum és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tevékenykedett, jelenleg pedig a Boldog Scheffler János Központ működik, addig a jobboldali szárnyat a Vointa Sportklub használta. A tulajdonosok tájékoztatása szerint azonban legalább két éve már teljesen üresen és kihasználatlanul áll. Állaga pedig folyamatosan romlik.

Az ijesztő külső dacára azonban az épület statikai állapota nem ad okot aggodalomra - állítja a tulajdonos. „Mindkét szárny statikailag megfelelő, stabil állapotban van. A Kazinczy utca felőli szárny a 2010-2011-es tanévben - amikor a Kölcsey Ferenc Főgimnázium használta - kapott megerősítést és tetőcserét" áll az írásos válaszban, amit feltett kérdéseinkre kaptunk.

Mindez vigasztalóan hat, az viszont már aggodalomra ad okot, hogy a tulajdonosoknak nincs pénzük az épület felújítására. „Az épület két szárnyának teljes - külső és belső - felújítása nagy összeget venne igénybe, sajnos a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek jelenleg nem rendelkeznek ezzel az összeggel, és az sincs kilátásban, hogy azon intézmények, amelyek ilyen állapotba lakták le az épületet, megtámogassanak egy felújítást. Apróbb felújítási munkálatok jelenleg is zajlanak az épületen, és hasznosítása az elképzeléseknek megfelelően fejlődik", áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott elektronikus levélben. Amely a következőképpen végződik: „Sajnos nem tudunk a sajtónak lehetőséget biztosítani egy belső fotózásra".

Miközben szinte minden tekintet a haldokló Pannónia hotel felé irányul, a polgármesteri hivatal előző vezetői pedig uniós pályázatot nyertek a szintén a klinikai halál állapotában lévő Iparosotthon megmentéséért, Szatmárnémeti számos régi épülete van siralmas állapotban. Megmentésre vagy eutanáziára várnak. Ne mi adjuk fel nekik az utolsó kenetet, mert ezzel épített örökségünket veszítjük el.

Ne feledjük: a közöny is öl!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: