2016-11-20 15:47:20• hírek • Kocsis Zoltán

Ukrán miniszterrel tárgyalt Pataki Csaba Halmiban

Vlagyimir Omeljan infrastrukturális fejlesztésekért felelős ukrán miniszterrel, Valerij Luncsenko ukrán parlamenti képviselővel és Gyennadij Moszkallal, az ukrajnai Kárpátalja kormányzójával találkozott és tárgyalt Halmiban Radu Bud Szatmár megyei prefektus, Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök és máramarosi kollégája, Sebastian Luput.

Omeljan elmondta, a legfontosabb útszakaszok mintegy 90%-a erősen megromlott állapotban van Ukrajnában, a kormány pedig erőfeszítéseket tesz ezek felújítása érdekében. A tárcavezető ezen kívül újabb határátlépési pontok megnyitásának lehetőségeit vetette fel. Pataki Csaba kiemelte, hamarosan pályázni lehet a Románia, Magyarország, Szlovákia, Ukrajna pályázati tengelyen, amelynek keretein belül az infrastruktúra fejlesztésére is lehet uniós pénzeket lehívni. Bud és Pataki a munkaerő mobilitása kapcsán kiemelte, romániai cégek érdekeltek lehetnek ukrajnaiak alkalmazásában.

A megbeszélés végeztével a felek több két oldalú vállalásban egyeztek meg. Ezek egyike a Halmival szembeni Nevetlenfalut Munkáccsal összekötő útszakasz rehabilitálása, újabb határátkelő megnyitása Nagytarna és Kistarna, valamint Kistécső (Máramaros) és Técső között, a vasúti személyszállítás újraindítása Hosszúmező (Máramaros) és Tarazköz között (Románia egy millió eurót költött a vonal fejlesztésére), egy Tiszát átszelő híd építése Máramarossziget és Aknaszlatina között. A felek megvizsgálják a vasúti személyszállítás elindításának lehetőségét Halmin keresztül és megegyeztek egy háromoldalú - Szatmár megye, Máramaros megye és Kárpátalja - munkacsoport létrehozásában, amelynek célja a közös célok koordinálása lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: