2017-01-19 11:58:24• hírek • Szatmár.ro

Újra torta és gratulációk özöne fogadta munkahelyén Gyenes Emánuelt

A remek, összetettben elért 17. helyezéssel tért haza a Dakar-raliról Gyenes Emánuel, az Autonet Motorcycle Team versenyzője. Csütörtök délelőtt az Autonet szatmári székhelyén üdvözölték a kollégák a motorost, aki élményeiről bővebben is beszámolt az újságíróknak az ünnepi köszöntést követő sajtótájékoztatón.

Nagy volt az izgalom a cég székhelyén, ugyanis nehéz, izgalmakkal teli hetek után tért vissza a világ legnehezebb tereprali-versenyéről Gyenes Emánuel. A bejáratnál Csehi Árpád vezérigazgató és Ilonczai Tamás marketing igazgató köszöntötte a Dakar-hőst, de gratulált neki a születésnapját ünneplő Lieb Mihály társtulajdonos is.

Mani rövid beszámolót tartott a tágas előtérben, ahol rengetegen hallgatták, majd gratuláltak neki személyesen. A hagyományoknak megfelelően a puszik, kézszorítások és ölelések mellett idén is isteni csokitorta várta a motorost. Mani megköszönte a sok biztatást, drukkolást a munkatársaknak.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a szokásosnál hosszabb volt ez a Dakar: a motor, a szervizautó Buenos Airesbe érkezett, onnan 1200 kilométert kellett utazzanak a start helyszínéig. Most is egy szervizkocsi, Oláh László és Rácz Szabolcs szerelőkkel a fedélzeten kísérte Manit a versenyen végig.

A motoros részletesen beszámolt a negyedik futamról, illetve az 1 órás büntetés előzményeiről is, amit az útvonal elhagyása miatt kapott. Mint kiderült, egy félreértés miatt arra alapozott, hogy Argentína és Bolívia határán lehetőség lesz tankolni. Amikor viszont kiderült, hogy nincs utántöltési lehetőség, akkor döntött a kitérő mellett - amiből végül fejfájás lett. Az egész Honda csapat is letért az útról, de ők ezt betervezték, hiszen a tankban található üzemanyagmennyiséggel taktikáztak. A kevesebb üzemanyag ugyanis kisebb súlyt jelent.

"Barreda Bortot lefényképezték az illető benzinkútnál. A bizonyítékot az útvonal elhagyásáról a szervezők megkapták. Innen indult a büntetések sorozata. Előbb a Honda versenyzőit vizsgálták és kaptak mindannyian büntetést. Majd később a KTM kérte, hogy az első 20 helyezett GPS-ét vizsgálják meg. Ha azonnal vizsgálódnak, simán megúszom a kis kitérőt, ugyanis akkor nem is voltam az első 20 között. A Honda el is bukta a kitérő miatt az első és második helyet..." - magyarázta Mani. Mint kiderült, a Honda segíteni akart neki, és egy fellebbezést is benyújtottak a nevében, de ezt a szervezők nem vették figyelembe.

A motorost hidegzuhanyként érte az egy órás büntetés, aminek a hírét egy pihenéssel eltöltött "szabadnap" után kapott meg. "Éjszaka aludni sem tudtam, számolgattam, hogy hogyan hozhatnám be a hátrányt. Másnap is nagyon kedvetlenül motoroztam" - meséli.

Az idei Dakar ralit is az időjárás tette nagyon nehézzé. Viharok, hosszan tartó eső és az azzal járó rengeteg sár keserítették a mezőny életét. Volt egy olyan állomás, ahová csak az összkerékhajtású járművek tudtak behajtani a sártenger miatt. A szörnyű idő miatt két futamot is töröltek a szervezők, aminek Gyenes határozottan nem örült: több lehetősége lett volna a hátrány leküzdésére. Máskor a nagy hőség okozott gondot: volt versenyző, aki a második helyen állt, amikor fel kellett adnia a versenyt - a teste nem bírta a nagy meleget. Egy másik motoros egyszerűen elájult.

Mani jól bírta a nagy tengerszint feletti magasságot és a hőséget is. Számára az utolsó futam is tartogatott izgalmakat, ugyanis mindössze 4 másodperccel volt gyengébb eredménye egy amerikai versenyzőnek. "Az utolsó nap fordított sorrendben indultunk, az amerikai fiú 30 másodperccel előttem rajtolt. Amikor 10 kilométer után beértem és megelőztem, megnyugodtam. Utána már tiszta élvezet volt a motorozás" - emlékezik vissza mosolyogva.

A szatmári motoros számára azért is volt izgalmas a verseny, mert kétszer is esett - pedig nem szokott. A 10. napon, ráadásul 30 kilométeren belül hibázott kétszer is. Előbb egy kavicsos részen dőlt oldalra a versenygéppel, utána egy kisebb dombnak ment neki, aminek következtében átbukfencezett a motoron. Szerencsére sem neki, sem pedig "paripájának" nem lett komolyabb baja. "Szinte az egész éjszaka nem aludtam a sátorban, a közelben szivattyúk mentek, autók jártak, füldugóval sem tudtam pihenni. Már az indulásnál éreztem, hogy hullafáradt vagyok, két bukás is lett belőle. Utána kicsit visszavettem a tempóból" - mondja a motoros.

Aki egyébként sajnálja, hogy kimaradt Chille az idei versenyből. "A Dakar egy sivatagi verseny volt valamikor. Eddig az Atacama sivatag idézte meg az eredeti Dakar hangulatát. Most viszont Chillében nem volt verseny. Sajnos komoly eurómilliókat fizet egy-egy ország, hogy a mezőny náluk is versenyezzen, Chille ezt most nem tette meg" - mondja sajnálkozva.

Az idei terveiről Gyenes elmondta: szeretne indulni a magyarországi enduro és endurokrossz bajnokságokban, valószínűleg ott lesz a Red Bull Romaniacs-on és a Six Days versenyen is. A szponzorokkal még nem egyeztetett, de nagyon szeretne ott lenni a 2018-as Dakaron is!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: