2014-07-28 15:18:56• hírek • Nagykároly.ro

Újra lehet Szent Flórián-szobra Nagykárolynak

A hajdani Deák-téren, a taximegálló és a vasasbolt közötti, éppen megújulóban lévő parkban lelne otthonra az alkotás
A hajdani Deák-téren, a taximegálló és a vasasbolt közötti, éppen megújulóban lévő parkban lelne otthonra az alkotás

Szent Flórián nagykárolyi szobra talán ismét köztéren állva óvhatja a város lakosságát. Helyi vállalkozó határozta el, hogy saját költségén bronzból öntetné ki az alkotást. Szobrásszal is egyeztetett már, mi több, a helyi tanács még ezen a héten beleegyezhet a példaértékű polgári kezdeményezésbe.

Mold Marius a cége nevében felajánlott a városnak egy Szent Flórián-szobrot - nyilatkozta hírportálunknak Kovács Jenő nagykárolyi polgármester. Az elöljáró tudatta, hogy az alkotást az ismert nagyváradi szobrász-művész, Deák Árpád készítené el. Méreteiben az eredetihez igazodna, viszont ennek az alapanyaga bronz lenne. Az adományozó kérése az, hogy a helyhatóság egyezzen bele, hogy a hajdani Deák-téren, a kastéllyal szemközti téren álljon az alkotás.

A polgármester elmondta: örül a felajánlásnak, és örömmel terjeszti az illetékes, azaz a város döntéshozó-testülete elé az indítványt. Egyébként már a mostani, azaz a csütörtökön sorra kerülő gyűlés alkalmával határozatot hozhat ebben az ügyben a helyi tanács. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy bár a városvezetőség régóta szeretné, ha a Szent Flórián-szobor ismét köztéren állna, de annak állapota miatt ez nem lehetséges. Ezért - jobb híján - továbbra is a kastélyban tekinthető meg az alkotás. Amely amúgy nem az eredeti - tette hozzá a polgármester -, hiszen a nagy 19. századi tűzvészt követően közadakozásból felállított kőalapanyagú szobor hamar elporladt, utána készíttették el a mostanit. Azonban a szakemberek szerint ez is hamar semmivé lenne, amennyiben köztérre kerülne.

Szeretné, ha valami maradandóval fejezhetné ki a város iránti szeretetét - nyilatkozta megkeresésünkre a felajánló, az ismert nagykárolyi vállalkozó, virágkereskedő. Elmondta, hogy az eddigiekben is igyekezett erejéhez mérten segíteni a rászorulókat. Egyéb témájú szoborban is gondolkodott - vallotta be -, viszont szeretné, ha mindez nem lenne politikai játszmák, indulatok témája, ezért döntött végül Hágó Nándor városi múzeumigazgatóval és Bogdan Georgescu kulturális igazgatóval is egyeztetve a tűzoltók védőszentjének szobra mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: