2015-01-27 12:57:40• hírek • Kocsis Zoltán

Újjáépítenék a Lónyay várkastélyt



Jó évet zárt 2014-ben a Szatmár Megyei Múzeum, derült ki Liviu Marta igazgató kedden megtartott értékelő sajtótájékoztatóján: ugyan csökkent az intézmény saját bevétele, de alaposan megnőtt a látogatók száma. Elsősorban Nagykárolyban!

Marta szerint a múzeum egyik első számú célja - érthető módon - a saját bevételeik biztosítása volt. Ebből a szempontból viszont nem a legjobb év volt a 2014-es, hisz az előző két esztendőhöz képest jelentősen csökkentek a bevételek: amíg 2012-ben 472.213 lej, 2013-ban pedig 411.011 lej szerepelt a könyvelés bejöveteli rubrikájában, addig a tavaly csak 315.776 lej. „Ennek egyik oka, hogy sajnos elmaradtak a nagy volumenű beruházások. Ilyen volt például a nagykárolyi kerülőút, ahol régészeti feltárásokat végeztek munkatársaink, ami komoly bevételi forrásnak számít egy múzeum esetében", magyarázta Marta.

Másik fő célkitűzés volt a látogatók számának növelése, ami viszont sikerült is: tavaly 83.815 belépőjegyet adtak el a múzeum szervezte kiállításokra, szemben a 2013-ban eladott 73.307 és a 2012-ben értékesített 69.612 belépővel. „Ha figyelembe vesszük ingyenes kiállításainkat is, kijelenthetjük, hogy tavaly a látogatóink száma elérte a százezret", mondta Marta.

E magas szám elsősorban a nagykárolyi Károlyi-kastélyban megtekinthető Afrika-expónak köszönhető, amelyet közel 46.000-en láttak tavaly. Soha ennyien nem látogatták meg a kastélyt egy év alatt. Szintén sikeres volt a Románia aranyai című vándorkiállítás, amelyre közel 9000-en voltak kíváncsiak - többen, mint Nagyváradon vagy Temesváron.

A legfontosabb beruházások között Marta megemlítette az érmindszenti Ady Endre-emlékház, az apai Vasile Lucaciu-emlékház felújítását, az aranyosmeggyesi archeológiai rezervátum kialakítását, a kányaházai tájház szalmatetőjének cseréjét, a mezőpetri tájház bővítését, a pácfalui tájház felújítását.

Természetesen szó esett a legfontosabb régészeti leletekről is. Marta szerint a legjelentősebb a Józsefházán talált kohók maradványai, ami az aranyosmeggyesi kemencékkel egyetemben azt bizonyítják, hogy a régió fontos gazdasági központ volt.

Az idei tervek között is akad nagyszabású megvalósítani való szép számmal. Ide sorolhatjuk a Vécsey ház felújításának befejezését, a megyei múzeum homlokzatának rehabilitálását, a turci, bogdándi, a mogyorósi és mezőpetri múzeumot felújítását, Papp Aurél és Erdős Károly műhelyének rehabilitálását, az aranyosmeggyesi archeológiai park területének négy hektárral való bővítését vagy a bujánházai erődítmény maradványainak turisták számára vonzóbbá tételét.

Adrian Stef tanácselnök hozzátette, szintén a tervek közé tartozik egy állandó szépművészeti kiállítás létrehozása a Vécsey házban, annál is inkább, mert a múzeum birtokában van két Grigorescu-alkotás.

Stef a középtávú tervekről szót ejtvén egy igen merész és grandiózus elképzelésről is lerántotta a leplet: uniós támogatással szeretnék újjáépíteni az aranyosmeggyesi Lónyay várkastélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: