2014-01-13 16:37:47• hírek • Szatmár.ro

Újabb közlekedés érintő javaslatokra válaszolnak

Az olvasóink Szatmárnémeti közlekedésére tettek változtatási javaslatokat - városi tanácsosok válaszolnak.

A Szatmár.ro és az Auto Check Center közös akciójában arra kértük az olvasókat: mondják el nekünk, milyen változásokat eszközölnének Szatmárnémeti közlekedésében. A javaslatokat Maskulik Csaba és Butka Gergő városi tanácsosok elemezték ki és adtak választ a felvetésekre.

Cikksorozatunk első részében már számos javaslatot és választ közöltünk, ezek itt olvashatók. Következzék a második rész:

Lemak Enikő

Az észlelt probléma helye: Bujorului-Gabriel Georgescu-Crinului keresztezödések
Az észlelt probléma leírása: most a Bujorului utca a főút csak sajnos elég veszélyes mert a transzformátorháztól nem lehet látni és általában aki nem ismeri a környéket azt hiszi a gabriel georgescu a főút.

A tanácsosok válasza: Az illető útkereszteződés mindegyik bejövő ága ki van táblázva látható módon a közlekedési szabályok szerint, ahogyan a mellékelt kép is mutatja:

Válasz Lemak Enikő felvetésére


Nagy Attila

Az észlelt probléma helye: a Láncos templom kereszteződése
Az észlelt probléma leírása:
A Láncos templom előtti jelzőlámpa a legrosszabb, leglogikátlanabb közlekedési csomópont a városban. Az egészet át kellene szervezni egy körforgalommal, felgyorsulna és működőképesebbé válna az egész környék közlekedése.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, sajnos az útkereszteződés paraméterei nem teszik lehetővé egy szabványnak megfelelő körforgalom kiépítését. Jelenleg a lámpa 4 x 30 másodperces részre van felosztva, a maximális összidő nem haladja meg a 120 másodpercet egy cikluson belül. Több "beállitás" ki volt már próbálva, a jelenleg használt programozás az egyetlen működő megoldás. Többször jeleztük amúgy a Iuliu Maniu utca zsúfoltságát a tilosban és a buszmegállóban álló autók megbüntetését kérve, eddig kevés eredménnyel.

Nagy Attila észrevétele


Az észlelt probléma helye: Mileniului utca
Az észlelt rpobléma leírása: A Mileniului és a Rebreanu utca találkozásakor komolyabb fennakadásokat szokottt okozni, hogy a Mileniului utcán a parkoló autók miatt sokszor csak egy sávon lehet elhaladni. Javasolnám, hogy a körforgalomhoz közeledve ne lehessen parkolni.

A tanácsosok válasza: Jogos a felvetés, javasolni fogjuk az utcasaroktól 25 méteren belüli parkolás megtiltását, ennek megfelelő kitáblázását.


Kecskés István

Az észlelt probléma helye: Dinu Lipatti utca
Az észlelt probléma leírása: A Dinu Lipatti utcán az elmúlt időben, hogy néhány percet spóroljanak, buszok közlekednek. Mivel ez egy csendes utca, magánházakkal, szűk utcával mindenképp megtiltanám, hogy buszok közlekedjenek itt, hiszen egyetlenegy menetrend szerinti járatnak sincs erre útja.

A tanácsosok válasza:
Valószínűleg a garázsba visszavonuló járművek járnak ezen a rövidebb útvonalon, amely által amúgy tehermentesül a Rosetti -Cloşca szakasz forgalma. Az utcán 30-as sebességkorlátozás van érvényben, ameddig ezt betartják, nem indokolt a gépjárművek kitiltása az utcából.


Halász Jakab

Az észlelt probléma helye: Batizi út
Az észlelt probléma leírása: A Batizi úton a városból kifelé vezető szakaszon jó lenne komolyabban ellenőrizni az autók sebességét. Jóval túllépik a sebességhatárt és még a gyalogátkelőknél sem lassítanak...

A tanácsosok válasza: Köszönjük kérését, továbbitottuk a Városi Közlekedési Rendőrség képviselőjének.


Peter Maxim

Észlelt probléma helye:
Nagykároly, str. C. Coposu
Észlelt probléma leírása: Több helyen van gond. 1. A körforgalomból kihajtva a gyümölcsárusoknál a parkolás, illetve a parkoló autók okoznak gondot. 2. Továbbhaladva az utcán a Bujorului, Titulescu és Crinului utcák kereszteződésénél balesetveszályes a kihajtás, mert pl. a Titulescu utcáról akarok balra fordulni a Coposura, nem lehet látni, jön-e valami. Természetesen parkolni valahol kell, ezt kellene előbb megoldani,tudom, hogy már az ügyön rajta vannak, remélem sikerül.

A tanácsosok válasza: A nagykárolyi közlekedési ügyekben sajnos nem tudunk segíteni.


Balla Levente

Észlelt probléma helye:
Martirilor Deportati es Iuliu Maniu utca keresztezodese
Észlelt probléma leírása: Sokszor aki a Martirilor Deportati utcáról szeretne a Iuliu Maniu utcara jobbra vagy balra kanyarodni, nem lehet látni ha valamelyik irányból jön valami autó, mivel sokszor egész a sarkon parkolnak egyesek az autójukkal és ezért eléggé balesetveszélyes. Nem ártana ide is egy panoráma tükröt felszerelni, hogy mind a két irányból lehessen látni ha jönnek autók.

A tanácsosok válasza: Múlt év vége felé, a javaslatunk alapján felszabadult a kilátást akadályozó, állandóan ott parkoló autók helye, ha továbbra is észleljük hogy a kilátás akadályozva lesz, kérni fogjuk a tükör elhelyezését.




Kis Attila

Észlelt probléma helye: Golescu híd
Észlelt probléma leírása: Mindennapos jelenseg a károlyi úton, a Golescu híd lábánál, hogy a Nagykároly felé haladó gépkocsik nem a középső sávba állnak be, hanem a jobb oldaliba, így a folytonos zöld ellenére sem lehet felhajtani a hídra. Talán egy közlekedési kamera akadályozhatná meg az ilyen fajta pofátlanságot.

A tanácsosok válasza: Bosszantó ez a mindennapos eset, sajnos az ilyen típusú pofátlanságnak nincs ellenszere, még a közlekedési kamera sem lenne túl hatékony: mire a rendőrség visszajátszaná a felvételt, elkészítené a papírokat, az ukrán kamionos már kilépne a Borsi határátkelőn :(


Doloczki István

Észlelt probléma helye: Károlyi út és a Lalelei/Prahova sugárútak kereszteződése, a kenyérgyár irányából jövet, balra - a Szamos piac felé - kanyarodáskor.
Észlelt probléma leírása: 1. Sokszor szembesültem már azzal a helyzettel, hogy amikor a középső (Nagykároly felé tartó) sáv telített (tehát tovább tart a sor, mint ahol a balra kanyarodó sáv kezdődik), a Szamos piac felé kanyarodók zöld lámpa esetén sokszor "elvesztik türelmüket" és a duplavonalat átvágva, 50-100 métert a szembesávon tesznek meg, veszélyeztetve ezzel a szemből jövőket. Szerencsére nem túl nagy ilyenkor a szemből jövő forgalom, de olyat is láttam már, hogy 4-5 autó tartózkodott a jelzőlámpa környékén és valaki mégis rászánta magát erre a manőverre, épp időben becsúszva a megfelelő helyre. Véleményem szerint ezt pár, a régi központi körforgalomban is felállított bólya segítségével orvosolni lehetne. 2. A Nagykároly, illetve a Burgya sarok irányába tartó középső sávok telítettségére pedig nagyon egyszerű - pl. Temesváron és Aradon már nagyon régen alkalmazott - megoldás az lehetne, hogy nem csak a középső, de a jobbra tartó 1-1 sáv is haladhatna előre (is). Tehát középső csak előre, jobb oldali sáv pedig előre és jobbra is. Persze azoknak, akik a Golescu hídra, vagy a másik irányból a Szamos piac felé kanyarodnának kicsit romlana a helyzetük, de az ő számuk szerintem elhanyagolható azokhoz képest, akik előre szeretnének haladni. Ez a két sáv 90%-ban üres, míg a középsők kb. ugyennyire telítettek. Nem mellesleg, jelenleg is rengetegen használják így ezeket a sávokat, annak ellenére hogy még nem szabadna.

A tanácsosok válasza: 1. A záróvonal átlépését gátló bólyák  kihelyezése teljesen jogos, balesetveszélyes helyzeteket előz meg, javasolni fogjuk a közlekedési bizottságnak.

2. Nem tartjuk megvalósithatónak mivel a Golescu hídra való feltérés teljes mértékben akadályozva lenne, lassítaná a forgalmat, az állandó zöld esetén se lenne biztositva az akadálymentes felhajtás: ha épp egy Nagykároly felé tartó kamionos áll a külső sávban, a hídra fordulni szándékozó 4 autós kénytelen lenne rá várni.



Észlelt probléma helye: A George Coșbuc és a Vasile Lucaciu utcák kereszteződése, a Coșbucról a Lucaciura, balra kanyarodáskor.
Észlelt probléma leírása: Az említett helyzetben nagyon sokszor az ott parkoló autók miatt (de a Lucaciu utcában lévő kanyar miatt amúgy is) lehetetlen kilátni egy normál magasságú személygépjárműből, így a kikanyarodás sokszor a lottózáshoz hasonlítható. Egy a szemközti oldalon elhelyezett panoráma tükör orvosolhatná ezt a problémát.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, javasolni fogjuk egy panorámatükör felhelyezését.

Egy tükörre lenne szükség a Vasile Lucaciu utcán


Barth Ferenc

Az észlelt probléma helye: Fabricii utcai felüljáró
Az észlelt probléma leírása: A Fabricii út és Gr. Ureche-i útkereszteződésnél kezdődő felüljárónál korlátozó tábla figyelmeztet a 3,5 tonnát meghaladó járművek használatát tiltva, kivételt képeznek az iskola járművek. Nos kedves Uraim naponta több tucat 2o-40 tonnás jármű felelőtlenül használja. Homokkal, építőanyaggal  és kitudja még mivel a megengedetnél sokkal nagyobb sebességgel robognak át a felüljárón. Nem tudom meddig bírja az az építmény melyet gondolom szakemberek 3,5 tonna biztonságos használatára engedélyeztek. Egy térfigyelő kamera felszerelése és a megfelelő rendelkezések/büntetések kiszabása szerény véleményem szerint biztosítaná a Szatmár megyei közlekedésrendészet fizetését a jelenlegi használat alapján. S.O.S. - vajon meddig bírja a felüljáró? Ha szükséges rendszámokat is tudok közölni.

A tanácsosok válasza: Ezt a problémát már többször felvetettük irásban, tárgyaltuk is, a válasz az volt hogy a rendőrség erőforrásai korlátozottak és nem tudnak erre a szakaszra állandó felügyeletet biztosítani. Annyit elértünk, hogy a bejelentésünk után többször állítottak meg és büntettek kamionokat ezen a szakaszon. A híd teherbírása 40 tonnás járművek áthaladására is alkalmas, a kamionok áthajtását néhány éve pontosan a Fabricii-Rodnei zóna lakóházainak védelmében tiltottuk be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: