2017-01-16 20:03:53• hírek • MTI

Új elnököt választ kedden az Európai Parlament

Új elnököt választanak az Európai Parlament (EP) élére a képviselők kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.

A nyolc frakció összesen hét elnökjelöltet indított. Esélyesként a néppárti Antonio Tajanit, a szociáldemokrata Gianni Pittellát és a liberális Guy Verhofstadtot emlegetik a szakértők. Rajtuk kívül versenyben van még Helga Stevens, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció politikusa, a zöldpárti Jean Lambert, valamint Eleonora Forenza, a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal és Laurentiu Rebega, a Nemzetek és Szabadság Európája nevű euroszkeptikus képviselőcsoport jelöltje.

Az elnökjelöltek kedd reggeli rövid bemutatkozását követő titkos szavazást Martin Schulz, a leköszönő elnök vezeti.
Az lesz a parlament elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét. Amennyiben az első három fordulóban ez senkinek nem sikerül, a negyedik és egyben utolsó körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny. Szavazategyenlőség esetén az idősebbikük lesz az elnök.
Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

A parlamenti elnökség a pártközi megállapodások alapján a következő periódusban az Európai Néppártnak járna, a szociáldemokrata és a liberális képviselőcsoport azonban felrúgta az egyezséget azzal, hogy az előbbi Gianni Pittellát, az utóbbi pedig Guy Verhofstadtot jelölte a tisztségre. A két frakció aggályosnak tartja, hogy Antonio Tajani elnökségével mindhárom főbb uniós intézmény - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament - élén néppárti politikus állna, szerintük ezzel felborulna az egyensúly az EU intézményein belül.

Mint több képviselő elmondta, a szóban forgó hatalommegosztási megállapodás megkötésekor még arra lehetett számítani, hogy a szociáldemokrata Helle Thorning-Schmidt lesz az Európai Tanács elnöke. Ugyan a - nemrégiben nyilvánosságra hozott - dokumentum szövegében erre nem tértek ki, többek szerint a néppárti Donald Tusk megválasztásával érvénytelenné vált a pártközi egyezmény.

Bármely képviselő indulhat az elnökválasztáson, amennyiben egy frakció vagy a képviselők 5 százaléka támogatja az indulását. Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szervei munkáját, illetve a plenáris vitákat. Ő képviseli az EP-t az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói előtt, ő írja alá az Európai Unió végleges költségvetését, és az Európai Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat.
Az uniós parlament szerdán a tizennégy alelnök és az öt quaestor személyéről is dönteni fog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: