2013-12-18 17:46:27• hírek • Szatmár.ro

Új beruházások és a munkahelyteremtés ösztönzésére készített határozattervezetet az RMDSZ

A szatmárnémeti RMDSZ városi tanácsosai adókedvezménnyel csalogatnák a szatmári megyeközpontba a beruházókat. A cél: munkahelyek teremtése. Az elkészített határozattervezetet nemrég iktatták és kérték ennek minél hamarabb napirendre tűzését a Városi Tanácsban.

A szatmárnémeti RMDSZ városi tanácsosai decemberi hónapban iktatták a “De minimis kedvezmény-csomag” nevet viselő határozattervezetet és kérik ennek napirendre tűzését a Városi Tanács következő üléseinek egyikén. A tervezet minél szélesebb körben való megismertetésének céljából elkészítették a 22 oldalas határozattervezet rövidített változatát.

A tanácsi határozat anyagának elkészítésekor a következőkből indultunk ki:

A gazdaság jelenlegi helyzete: a számadatok és a közhangulat is azt mutatják, hogy a szatmári gazdaság és kereskedelem stagnál: a vásárlóerő csökkenő tendenciát mutat, a gazdasági szféra szereplői, a vállalkozások a megtérülés határán egyensúlyoznak, semmilyen jel nem mutat a szatmárnémeti ipar és kereskedelem fellendülésére, illetve a gazdasági mutatók jövőbeni növekedésére.

Új beruházások hiánya: baljós jel minden gazdasági szegmens számára. Fontos leszögeznünk, hogy az új befektetések vagy a fejlesztések nem csupán a munkahelyteremtés által járulnak hozzá a város fejlődéséhez: egy beruházó a termelőcsarnokot helyi vállalkozásokkal építteti, azok a nyersanyagokat szintén helyi cégektől vásárolják stb.

Kormányzati ösztönző programok hiánya: az utóbbi két évben egyetlen olyan kormányzati programot sem tudtunk beazonosítani, amely a beruházások ösztönzését hivatott volna elősegíteni helyi szinten.

Regionális verseny: a régió nagyvárosai közül többen (Kolozsvár, Nagybánya, Nagyvárad) kidolgozták és életbe léptették az új beruházásokat ösztönző határozataikat. Sőt mi több, ezek a polgármesteri hivatalok intenzíven népszerűsítik a támogatási lehetőségeiket a potenciális befektetők, beruházók körében (példa: www.clujbusiness.ro)

Nemzetközi szinten sem fényesek a kilátások: európai vagy nemzetközi szinten sem beszélhetünk már jelentős mértékű fejlődésről. Emellett Ázsia hiteles, megbízható gyártási beszállítója lett az európai vállalatoknak, sokkal vonzóbb mint Kelet-Európa, ezért egyre kevesebb gyártó terjeszkedik a mi irányunkba.

Ezek alapján fennáll a többi város vagy ország részéről az a veszély, hogy ők "elcsábítják" a felénk irányuló beruházásokat. Éppen ezért szükségesnek tartjuk azt, hogy a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács kiemelten kezelje ezt a szakterületet és aktívan járuljon hozzá a város beruházások általi fejlődéséhez.

A határozattervezet lényeges pontjai:

Az RMDSZ-es tanácsosok javaslata szerint ez az önkormányzati támogatás egy adókedvezmény, amely az új beruházások telek- és épületadójára vonatkozik. A tanácsi határozat tervében részletesen taglaltuk az adókedvezmény megítélésének körülményeit, ezek közül a következőket emeljük ki:

Kategóriák: a beruházások két szempont alapján kerülnek besorolásra: az új beruházás értékének áfa nélküli összege és a létrehozott új munkahelyek száma alapján, az alábbi értékek szerint:
- 150.000 és 500.000 euró közötti beruházások amelyek legalább 10 új munkahelyet teremtenek 25%-os adókedvezményben részesülnek
- 500.001 és 1.000.000 euró közötti beruházások amelyek legalább 20 új munkahelyet teremtenek 30%-os adókedvezményben részesülnek
- 1.000.001 és 5.000.000 euró közötti beruházások amelyek legalább 50 új munkahelyet teremtene, 50%-os adókedvezményben részesülnek
- 5.000.000 euró fölötti beruházások amelyek legalább 100 új munkahelyet teremtenek, 75%-os adókedvezményben részesülnek

Az adókedvezmény időtartama: az új beruházás befejezésétől számított 3 naptári évben
Az adókedvezmény legmagasabb értéke: egy beruházásra számítva maximum 200.000 euró

A rendelkezésre álló keretösszeg: a határozattervezet elkészitői 1.500.000 eurós keretösszeget javasolnak egy 3 éves időtartamra. Azért nem többet, mert bármilyen adókedvezmény vagy támogatási program megterheli Szatmárnémeti város költségvetését, bevételi oldalon kiesést okoz, viszont ezt ki is egyenlíti a többi területről érkező bevételekkel és előnyökkel.

Ez mind szép és jó, akkor januártól érkeznek majd a beruházók?

Nem. Ez a tanácsi határozat egy megalapozott, könnyen alkalmazható és hatékony lehetőséget ad a fenti beruházás-ösztönző és munkahelyteremtő célok megvalósítására. A beruházók felkeresése, tájékoztatása nélkül viszont sohasem fogja elérni a kívánt hatást. Éppen ezért javasoljuk egy munkacsoport létrehozását a Városi Tanács tagjainak és a Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak részvételével, ez a bizottság két fontos tevékenységet kell lefedjen: a helyi és külföldi vállalkozások, beruházók tájékoztatását és új befektetők, beruházók megkeresését.

Milyen előnyöket hozhat a város számára ez a tervezet?

A határozatban szereplő adókedvezmény mérhető hasznot, direkt és áttételes előnyöket jelenthet a város számára:

- Fontos leszögezni, hogy a fenti adókedvezmények alkalmazása nem terheli meg a város költségvetését, nem okoz jelentős bevételkiesést mivel nem 100%-os a kedvezmények mértéke.

- Az alkalmazott kedvezmények mértéke és az elvárt adóbevétel között egyensúly van

- Az új munkahelyek a visszatérített személyi jövedelemadók összegével is támogatják a város költségvetését. Egy remek példa erre Nagybánya esete, ahol már érezteti a hatását a beruházások jelenléte: az állami költségvetésből visszatérített összeg 20%-al magasabb, mint Szatmárnémeti költségvetésében.

- Áttételes előnyök: az új beruházások jelenléte felpörgeti a helyi szolgáltatások piacát, az építkezés idejére és méginkább a termelés beindulásakor, ezt egy példával szemléltetve: egy 100 alkalmazottat foglalkoztató gyár még 10 másik helyi szolgáltatót, ezáltal újabb 200-250 lakost alkalmaz különféle termékek és szolgáltatások beszállítására: catering, szállitás, őrzés-védés, hotel szolgáltatások, stb

A határozat-tervezet jelenlegi állása: decemberi 10-én került regisztrálásra a Városi Tanács titkárságán. A tervezetet a Gazdasági Versenyhivatal is véleményezni fogja. Kiemelten közérdekű határozattervezetről lévén szó, januárban közvitára kerül és valószínűleg a Városi Tanácsi februári ülésének napirendi pontjai közé kerül fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: