2012-06-27 15:13:42• hírek • Kocsis Zoltán

Továbbra is divat a telefonos átverés

Az ominózus sms
Az ominózus sms

A mobiltelefonok tulajdonosainak naivitását használnák ki a csalók, akiknek nehéz nyomukra akadni.

Bizonyára sok kedves olvasónk számára nem ismeretlen jelenség, hogy ismeretlen számról kap egy sms-t, amelyben szintén ismeretlenek közlik, hogy Ön jelentős mennyiségű pénzt vagy egyéb értéktárgyat nyert. A csalók előszeretettel használják fel közismert, jó hírű vállalatok nevét, hisz azt remélik, ez hitelessé teszi csalijukat. A naiv telefontulajdonos pedig besétál a csapdába, feltölti a kért telefonkártyát vagy egyéb módon kurtítja meg saját és növeli az sms-küldő virtuális pénztárcájának tartalmát.

Hasonlóképpen járt e sorok írója is, akivel a 0743395010-es telefonszám kezelői kedd kora reggel közölték: „Gratulálunk! Az Altex egy sorsolást követően Önt jelölte meg, mint 10.000 euró egy 150 átmérőjű LCD nyertesének. További információkért hívja fel a 0757511494-es számot". Itt jegyeznénk meg, hogy a fenti szöveg az eredeti, román nyelvű szövegnek a hű fordítása. Akinek nem egyértelmű a nyeremény mibenléte, szintén hívja fel az említett számot.

Én megtettem. Nagy sokára egy fiatalember vette fel a telefont, aki eléggé hidegen reagált tetetett eufóriámra. A kérdésre, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az ember hozzájusson a nyereményéhez, kérdéssel válaszolt: mi a nevem. Erre én megkérdeztem, hogy honnan van meg a telefonszámom. Erre ő letette. Nem hagytam annyiban, ismét tárcsáztam a számot. Ezúttal ingerülten kérte már a nevem, a címem, a telefonszámom... Érdeklődésemre, mely arra vonatkozott, hogy a lábméretem nem érdekli-e, káromkodva nyomta le ismét a telefont. Később más telefonszámról érkező hívásra már nem is reagált.

Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrség szóvivője elmondta, hogy hasonló esetekről gyakran értesülnek. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy ne hívja fel a számot, inkább jelentkezzen a rendőrségen. Elismerte ugyanakkor, hogy a csalókat nehéz azonosítani, mert rendre kártyát használnak, amit aztán deaktiválnak.

„Sajnos nagyon gyakran találkozunk ezzel a kérdéssel! Ám mi semmilyen sorsolást nem tartottunk, nem ajándékozunk semmilyen összeget és nem is küldtünk semmilyen sms-t", közölte a nevezett üzletlánc üzletének alkalmazottja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: