2014-10-07 15:12:21• hírek • Szatmár.ro

Tovább csúszik az Északi Színház felújításának megkezdése

A patinás színházépület felújítására kiírt második közbeszerzési eljárás nyertesével napokon belül aláírhatta volna a polgármesteri hivatal a kivitelezésről szóló szerződést, ám a másik jelentkező cég fellebbezett. Emiatt legkevesebb 30 napot késik a felújítás megkezdése. Sokan attól félnek: az egyre rövidebb idő árt a munka minőségének.

Tovább késik a színházépület felújításának a megkezdése, vészesen fogy a munka elvégzésére szánt idő, emiatt pedig többen is attól tartanak, hogy a kutyafuttában elvégzett felújítás a minőség rovására megy majd. A pályázatban, amellyel a polgármesteri hivatal még 2012-ben 2,3 millió eurót nyert az épület felújítására, a munka befejezésének a határideje 2015 decembere. Esély van ugyan a program megvalósítási határidejének fél évvel való meghosszabbítására, ám erről az EU fog dönteni - tehát a határidő kitolása távolról sem biztos!

Az augusztusban kiírt közbeszerzési eljárásra egyébként két szatmári cég jelentkezett. A Tarr&Tarr Kft. meg is nyerte a licitet, ám a másik jelentkező, a Solpress Kft. nemrég élt a törvény adta lehetőséggel és óvást nyújtott be az eredmény ellen. Az óvás miatt pedig legkevesebb 30 napot késik a szerződés aláírása, amennyiben pedig jogosnak ítélik meg a fellebbezést, további késlekedés várható. "Egy év alatt is fel lehet újítani a színházat, de az a munka olyan is lesz" - magyarázza a Szatmár.ro által megszólaltatott szakértő.

A közbeszerzést megnyerő kivitelezőnek vállalnia kell a tetőszerkezet, az előadóterem, a nézőtér, az egyéb helyiségek teljes belső felújítását, a fűtés-, elektromos-, víz- és kanalizálási rendszer cseréjét és modernizálását, az épület külső rehabilitálást, a külső díszkivilágítás korszerűsítését. A licit részét képezi 1041 négyzetméternyi járda, út és zöldövezet rehabilitálása/kialakítása. A jelentkezőnek vállalnia kell a technikai eszközök korszerűsítését is: a légkondicionáló berendezéstől egészen a színpadi felszerelésekig.

Tehát nem kis munka, amit a nyertes kivitelező az egyre rövidebb idő alatt el kell végezzen, ám valószínűleg nem emiatt folynak csatározások a feladat elvégzéséért. A szakmában komoly presztízst jelent az, ha valakinek sikerül egy ilyen munkát elvégeznie.

Az Északi Színház épületének felújítására már 2008-ban készült egy megvalósíthatósági tanulmány, viszont csak jóval később, 2012-ben volt alkalom és lehetőség arra EU-s pénzt szerezni. Akkor az első lépésben aktualizálni kellett a terveket, majd 2013-ban kiírták a licitet, amire négy cég jelentkezett, de egyikőjük sem felelt meg. Ezt követően újabb aktualizálás következett, az idén augusztusban kiírt közbeszerzési eljáráson pedig két cég vett részt... Hogy lesz-e újabb közbeszerzsi eljárás - a válaszra még várnunk kell.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: