2012-07-06 14:53:14• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint hatvan hajóssal útjára indult a Szamos-vízitúra

Közel negyven magyarországi és másfél tucat Szatmár megyei evezőssel, kajakossal a fedélzeten péntek kora délután Szatmárnémetiből, a Decebal híd közeléből indult útjára az idei Szamos-vízitúra. A már jelentős hagyományokkal rendelkező esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó szépségeire, a természet szeretetére.

A Szamos-vízitúrát immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület. Akárcsak az előző években, a magyarországi szervezők idén is partnerre találta a szatmárnémeti Nomad Cayac klubban, amelynek a bázisáról indult a túra.

A kis flotta első nekifutásra Csengerig evez illetve kajakozik, a 18 kilométer megtétele után ott partra száll, egy kis falatozás-italozás után pedig a társaság egyik része indul is vissza Szatmárnémetibe - immár négy keréken. A kalandvágyóbb része azonban szombaton tovább megy és Gergelyiugornyán köt majd ki - ez további 48 kilométer megtételét jelenti.

A túra célja, amint Bokor László, a Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület elnöke fogalmazott, hogy felhívja a figyelmet a Szamos folyó szépségeire, a természet szeretetére és a környezetvédelem fontosságára. „A folyó vize sokat tisztult az elmúlt években, miközben a parton szinte érintetlen területeket csodálhatunk meg", mondta.

A szervezők kissé csalódottan jegyezték meg, hogy amíg a tavaly Ilyés Gyula akkori polgármester első hívó szóra csatlakozott a túrához, az új városi vezetés még csak válaszra sem méltatta írásos megkeresésüket...

Mindez azonban nem vette el a túrázók kedvét, akik családias hangulatban készültek az indulásra. A csónakokat és a kajakokat átcipelték a töltésen, majd a Szamos partján vízre bocsátották őket. Hét éves kislánytól hatvan körüli nagyapáig mindenki lelkesen várta az indulást.

„A Szamos sodrása nem túl erős, ám annyira mindenképpen elég, hogy akár evezés nélkül is lehessen rajta haladni. Mindenki olyan tempóban halad, amilyenben jól esik neki. A fő, hogy jól érezzük magunkat", mondta Molnár Rajmond, a Nomad Cayac klub vezetője.

Mentőmellény, víz, sör bepakolva, zászlók árbocra felhúzva - indulhat a Szamos-vízitúra.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: