2013-03-26 18:00:57• hírek • Szatmár.ro

Nem lehet könyvtár a régi központ egyik parkjának a helyén

fotó: Archiv
fotó: Archiv
2011 júliusában a szatmárnémeti önkormányzat valamint a megyei tanács vezetői elvi megállapodást kötöttek, mely szerint a város a megye rendelkezésére bocsátja a Kogalniceanu 5. szám alatt álló területet, hogy arra utóbbi felépítse a könyvtárat. Az ide vonatkozó terveket, melyeket a Kasstel Studio készített el, 2012 utolsó napjaiban mutatta be a megyei tanács, majd január 28-án el is fogadta a megvalósíthatósági tanulmányt valamint a technikai-gazdasági mutatókat.

Bár Adrian Stef megyei tanácselnök hétfőn még azt állította, hogy szinte biztosan a Divatházzal szembeni parkban lesz felépítve az új könyvtárépület, kedden Dorel Coica cáfolta ezt. Megosztotta viszont a sajtó képviselőivel elképzeléseit, hogy hová költözhetne az intézmény.

- Építészekkel, városrendezési szakemberekkel és a lakosokkal folytatott beszélgetések egybehangzóan azt mutatják, hogy senkinek sem tetszene, ha az új könyvtár-épület a régi városközpontban, az egykori polgármesteri hivatal épülete helyén épülne fel - mondta a polgármester, megvétózva a megyei tanácselnök elképzelését. - Egy sor szabályt és törvényt kellene áthágjunk, hogy oda könyvtár épülhessen - tette hozzá.

Emlékeztetett: a polgármesteri hivatal a megyei tanács rendelkezésére bocsájtott egy területet a Kogalniceanu utcában, ahová az új könyvtárat építhetnék. Ez viszont valami miatt úgy tűnik, nem felel meg a tanácselnöknek, ám a polgármester több javaslattal is előállt, hogy hová költözhetne az intézmény a jelentős könyvállománnyal. Bár szinte mindegyik esetben felmerül egy "ha" a megoldásokat illetően, az elképzelések között van olyan is, amelyik első hallásra jónak tűnik - vagy legalábbis a szatmárnémetiek örömmel fogadnák a megoldást. Egy biztos: a könyvtár esetében a költözés az egyetlen járható út, mivel a megyei tanács már nem szeretne sokáig albérletet fizetni a Federalcoop fogyasztói szervezetnek. Az ezzel kötött bérleti szerződés pedig 2014-ben le is jár...

Az egyik lehetséges -  és sokak számára szimpatikus - megoldás a Pannónia szálló épülete lenne. Ezt minisztériumi segítséggel, kisajátítással lehetne megoldani, így a város kezébe kerülne a jelenleg elhanyagolt állapotban levő épület. - Itt sok nagy terem van, impozáns az épület, a régi főtéren található, a városközpont egyik éke. Szerintem Tintas hajlandó lenne lemondani róla, mert nincs pénze, hogy folytassa a felújítást - mondja Coica. Azonban felvetődik a kérdés: ha sikerülne is a kisajátítás, mennyibe kerülne a felújítás illetve az épület könyvtárrá alakítása? Hiszen ne feledjük, eredetileg is szállodának épült a Pannónia.

Egy másik lehetőség a polgármesteri hivatal szerint a Horea utcában, a Színházzal szemben található emeletes épület könyvtárrá való alakítása lenne. Itt a lakások a polgármesteri hivatal tulajdonában vannak, az itt lakókat pedig szociális lakásokba költöztetné Coica. Igaz, ezek építése még csak terv, de az épület könyvtárrá és kulturális központtá alakításával egyrészt rendezettebbé lehetne tenni a környéket, másrészt egymástól alig pár tíz méterre lenne a színház, könyvtár, filharmónia.

Filmszínházból könyvtárat

A polgármester szerint a Victoria és a Popular mozi épülete is alkalmas lenne könyvtárrá alakításra. Az Iparos Otthonban elvileg EU-s támogatással, határon átívelő pályázattal gazdasági központot hoznak létre. A felújításnak 2014 decemberéig el kellene készülnie, azt követően pedig 3 éven keresztül az EU-s pályázatnak megfelelő céllal kell működnie. - Három év után aztán oda költözhetne a könyvtár is, a felújított épületbe. Sok hely van ott, hatalmas tér, elférne a könyvtár és az irodák is.

A polgármester ezen tervével csak annyi a gond, hogy a költözés gyakorlatilag 2017-ben történhetne meg, az épületért pedig továbbra is bérleti díjat kellene fizetni, vagy megvásárolni az épületet az Urania 2005 szövetségtől.

- Elképzelhetőnek tartanám a Victoria mozinak az átalakítását is, az is a városközpontban van és a nagy tér nincs megfelelőképpen kihasználva - mondja Coica.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: