2014-08-26 18:42:17• hírek • Szatmár.ro

Több magyar tanfelügyelő, több magyar iskolaigazgató

Háromhetes tárgyalássorozaton van túl a Szatmár megyei RMDSZ vezetősége. A tárgyalások témája az oktatási intézmények igazgatói és aligazgatói helyei voltak, ugyanis a törvény értelmében azokban az iskolákban, ahol magyar nyelven is folyik oktatás, a vezetőségben egy magyar személynek is jelen kell lennie. Ezt azonban sokfelé nem tartják be, hiszen a törvény nem ír elő semmiféle szankciót ez ügyben.

"Összességében pozitívnak értlékelem a tárgyalások során elért eredményeket és mindenképp előrelépésről beszélhetünk a tavalyi tanévhez képest. Abból indultunk ki, hogy a törvény szellemét és betűjét a lehető legprecízebben be kell tartani. Ez viszont nem könnyű, hiszen nincs szankcióról szóló passzus a törvényben. Persze lehetne pereskedni ez ügyben, de ismerve a törvényhozás lassan őrlő malmait, a tanév is véget érhet, mire eredményt hoz a bíróság. A legfontosabb cél, hogy jól működő, versenyképes tanintézmények legyenek Szatmár megyében. Az igazi megoldás persze az lenne, ha megszerveznék végre a már jó ideje beígért versenyvizsgákat - addig azonban marad minden évben a tárgyalás, egyezkedés a magyar igazgatói és aligazgatói helyekről" mondta a Szatmár.ro-nak Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Képviselőház oktatási, ifjúsági és sportbizottságának tagja.

A tárgyalások konkrét eredményeket hoztak, így a szerdán esedékes igazgatótanácsi gyűlésen több magyar intézményvezetőt neveznek majd ki azokban az iskolákban, ahol magyar osztály is tanul, mint amennyi a tavalyi tanévben volt.

Kereskényi Gábor szerint jó eredmény, hogy több olyan szaktanfelügyelő fog tevékenykedni a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen, akik felelősséget viselnek a magyar nyelvű oktatás iránt. Az elmúlt tanévben Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettessel összesen négyen dolgoztak a tanfelügyelőség kötelékében - Szász mellett Szejke Ottília, Gál Gyöngyi és Csapó Attila dolgozott tanfelügyelőként.

"Ezt a számot sikerült feltornáznunk, a 22 tanfelügyelőből hatan figyelnek kiemelten a magyar tannyelvű képzésre. Csapó Attila helyére Miklós Judit érkezik, a csapatot pedig Gnándt Zoltán és Átyim Pál egészíti ki" - magyarázza Kereskényi.

Szatmárnémeti szintjén kiemelkedő fontossággal bírt, hogy magyar intézményvezető legyen a Ion Creanga Általános Iskolában, amely a Soarelui, Carpati I. és II., illetve a 17-es lakótelep környékén az egyetlen olyan iskola, ahol magyar tannyelvű osztályok is vannak. Itt 14 magyar osztály van, 325 diákkal - a tárgyalásokat követően pedig magyar aligazgatója lesz az iskolának.

"Fontosnak tartottuk, hogy a Gyermekek Palotájában is legyen magyar intézményvezető. Ez azért is fontos, mert itt rengeteg iskola utáni tevékenység zajlik, ezek a foglalkozások pedig nem működtek eddig magyar nyelven. Itt sikerült megszereznünk egy aligazgatói helyet" - mondja a parlamenti képviselő.

A megye több településén is sikerült újabb igazgatói és aligazgatói tisztségeket kialkudni. Batarcson aligazgatói posztot, Lázáriban az igazgató mellett az aligazgató is magyar pedagógus lesz, Aranyosmeggyesen és Szatmárudvariban is sikerült aligazgatói posztot szereznie az RMDSZ-es tárgyalóknak.

"Nehéz volt megértetnünk tárgyalópartnereinkkel, hogy mi ebben az esetben nem egy pártot képviselünk, hanem a magyar osztályokat, a magyar osztályokba járó gyerekeket és az ő szüleiket, egy közösséget. Nekünk az anyanyelvi oktatás biztosítása és fejlesztése az egyik legfontosab célunk. Nekünk nem állások kellenek, hanem természetesnek tartjuk, hogy legyen magyar ember az iskola vezetőségében, aki látja, átérzi és meg tudja oldani a kisebbségi oktatás specifikus problémáit" - nyilatkozta honlapunknak Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: