2014-11-19 16:30:34• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenhat millió eurót fizetett ki eddig idén az APIA

Idén eddig valamivel több mint 16 millió eurónyi támogatást fizetett ki a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Szatmár megyében, számolt be róla Gabriel Les, az ügynökség szatmári vezetője.

Les beszámolója szerint 21.422 kérvényt kellett elbírálniuk és 232.356 hektárra igényeltek támogatást a gazdák - Szatmár megye összterülete amúgy 441.988 hektár. Az ügynökség az idei évben 16,09 millió eurónyi támogatást ítélt meg, ezzel az igénylők 98%-a már hozzájutott a szubvencióhoz. Érdemes tudni, hogy a mezőgazdasági támogatások két forrásból származnak: a terület alapú támogatást, valamint a cukor alapanyagainak termesztését az EU támogatja, a kender, a len, a dohány, a komló és a cukorrépa termesztését pedig a kormány. Idén egy hektár után 156,89 eurót kaptak a gazdák, szemben a tavalyi 124,22 euróval.

Érdekes, hogy amíg Szatmár megyében évről évre csökken a kérvényezők száma, ezzel párhuzamosan nő az érintett területek nagysága. Amíg 2007-ben még 27.468-an folyamodtak támogatáshoz, addig idén már csak 21.422-en. Ezzel együtt 2011-ben 211.761 hektárra kértek támogatást, idén pedig már 232.356 hektárra. Ez a trend igen bíztató és azt mutatja, hogy egyre több gazda egyre nagyobb területeket dolgoz meg. Ezzel együtt Szatmár megyében jelenleg közel 15.000 gazda művel 5 hektárnál kisebb területeket, míg mindössze hatszázan foglalkoznak száz hektárnál nagyobb területekkel.

Az APIA adatai szerint idén 6,7 millió liter gázolajra kértek támogatást a gazdák.

Az APIA nem csak az igénylések begyűjtésével, elbírálásával és a támogatások kifizetésével foglalkozik, hanem a vállalások ellenőrzésével is. Ezt két módszerrel teszi: a hagymányos terepbejárás révén, valamint modern digitális eszközökkel. Ezzel kapcsolatban Les elmondta, a leggyakoribb problémát a területek elhelyezkedése okozza: gyakoriak az átfedések vagy maguk a gazdák sem tudják pontosan, melyik az ő földjük. Ennek kiküszöbölésére szükség lenne egy mezőgazdasági kataszteri nyilvántartásra - ám ilyesmi országos szinten sem létezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: