2017-01-18 09:50:40• hírek • MTI

Theresa May ismertette a Brexit követendő irányvonalát

Nicola Sturgeon skót kormányfő szerint "gazdasági katasztrófával" fenyeget az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unió egységes belső piacáról. Nem szabad megengedni, hogy a brit kormány kivigye Skóciát az EU-ból - szögezte le.

Nagy-Britannia nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának a tagja, és szabályozni akarja az uniós munkaerő beáramlását, ugyanakkor a kormány "a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést" kíván e piachoz egy szabadkereskedelmi megállapodás révén - jelentette ki a brit miniszterelnök London kilépéskor követendő irányvonalát ismertetve.

Theresa May szerint a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon az EU-tagság megszűnése után azért nem lehetséges, mert ez a jelenlegi uniós álláspont alapján az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás alapelveinek elfogadását jelentené, anélkül, hogy a brit kormánynak szavazati joga lenne e szabályozások alakításában. Emellett ha az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad, akkor el kellene fogadnia az EU bíróságának további közvetlen jogi fennhatóságát is.

May szerint mindezek elfogadása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság "egyáltalán nem is lépne ki" az EU-ból.

Ennek figyelembevételével London azt szeretné elérni, hogy a brit gazdaságnak "a lehető legnagyobb mértékű hozzáférése" legyen e piachoz, és ehhez a kormány "új, átfogó, nagyratörő" szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU-val - tette hozzá a miniszterelnök.

Theresa May kijelentette: tudja, hogy az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek inkább "büntető jellegű megállapodást" szorgalmaznak, abból a célból, hogy más országoknak "elmenjen a kedve" a kilépéstől.

A kormányfő szerint azonban az EU ezzel saját magát is büntetné, mivel az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor "a világ egyik legnagyobb gazdaságának" szeretnék eladni termékeiket, és ez veszélybe sodorná a brit piacon évente értékesített 290 milliárd font értékű exportjukat. Veszélybe kerülnének emellett az uniós vállalatok által a brit gazdaságban eszközölt több mint 500 milliárd font értékű befektetések is.

"Nem hinném, hogy az EU vezetői komolyan azt mondhatnák a német exportőröknek, a francia gazdáknak, a spanyol halászoknak, az euróövezet fiatal állástalanjainak, hogy szegényebbé akarják őket tenni, csak azért, hogy Nagy-Britanniát politikai okokból megbüntessék" - fogalmazott. A bevándorlás szabályozási terveiről szólva Theresa May azt mondta: a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás megmutatta, hogy a választók az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják, és a kormány ennek az igénynek eleget is tesz.

Theresa May nem közölt részleteket arról, hogy az EU-tagság megszűnése után érkezők számát London milyen eszközökkel szabályozza majd. Kijelentette azonban, hogy viszonossági alapon a kormány garantálni kívánja a már az Egyesült Királyságban tartózkodó EU-munkavállalók jogait, és erről mielőbb megállapodásra is szeretne jutni. A kormányfő szerint ezt a törekvést "egy-két kivétellel" a többi EU-ország vezetői is támogatják.

May kijelentette: bármilyen megállapodás szülessék is az unióval folytatandó kilépési tárgyalások végén, azt a kormány a londoni parlament két háza elé terjeszti jóváhagyásra. Ezzel kimondatlanul ugyan, de egyértelműen elvetette azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja újabb népszavazás kiírása a majdani megállapodásról. Szomorú folyamat szürrealisztikus időkben, de legalább a Brexit valószerűbb bejelentése - fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében a brit miniszterelnök bejelentéseire reagálva.

Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának az uniós bizottság által delegált vezetője szerint a "rendezett elválás" az előfeltétele az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeli kapcsolatainak. Első számú feladata lesz, hogy az unióban maradó 27 tagállam számára a legjobb megállapodást kössék meg - tette hozzá Twitter-üzenetében.



Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője, a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalások EP által delegált főtárgyalója Twitter-üzenetében "illúziónak" nevezte, hogy kilépését követően Nagy-Britannia kötelezettségvállalások nélkül is részesülhetne a közös piac adta kedvezményekből. Az Európai Unió nem fogadja el a Brexit-megállapodást, ha az jobb helyzetbe hozza a kilépett Egyesült Királyságot, mint ha bennmaradt volna - tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a beszédre reagálva emlékeztetett arra, hogy már csaknem hét hónap eltelt az uniós tagságról tartott népszavazás óta, és még mindig várat magára a tagsági viszony megszüntetésére irányuló hivatalos kezdeményezés. "Ezért üdvözöljük, hogy a brit miniszterelnök vázolta kormánya elképzeléseit a kilépésről, és végre némi világosságot teremtett a brit tervekkel kapcsolatban" - emelte ki közleményében Steinmeier.

Theresa May londoni beszédében "aláhúzta, hogy Nagy-Britannia pozitív és konstruktív partneri kapcsolatra, barátságra törekszik egy erős EU-val", ami "jó" fejlemény, hiszen "mi is lehetőleg jó, szoros és bizalmas viszonyt szeretnénk, és konstruktív tárgyalásokat" - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Hozzáfűzte, hogy szerdán ülésezik először a német kormány úgynevezett Brexit-kabinetje - a brit uniós tagság megszüntetésének ügyében érintett minisztériumok vezetőinek informális testülete -, amely kialakítja a tárgyalásokon képviselendő német álláspontot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: