2011-11-29 19:05:26• hírek • Póti Orsolya

Tervezője nevét veszi fel a Szakszervezetek Művelődési Háza

A Bauhaus-iskola fogalmazta és hirdette meg első ízben a modern, funkcionalista építészet elveit, mely sajátossága volt, hogy az épület rendeltetéséből indul ki, vagyis annak rendelte alá mind az alaprajzot, mind a szerkezeti elrendezést. A Bauhaus irányzata elfogadta továbbá a művészi alkotás eszközeként a gépet, és nem becsülte alá az ipar és a technológia fontosságát sem. A funkcionalizmus fogalmához kapcsolódott a konstruktivizmus elve, mely a formai kiképzésre vonatkozott.

November 30-án kerül sor a Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának névadó ünnepségére. Megalkotójának, Nicolae Porumbescu építésznek nevét fogja viselni ezután a város új központjában található épület.

Nicolae Porumbescu (1919-1999) a romániai funkcionalista modern építészet kiemelkedő alakja. Nevét november 30-tól egyik kiemelkedő alkotáscsoportjának „darabja", a Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza fogja viselni. A névadó ünnepség szerda délután 17 órakor kezdődik a művelődési ház előcsarnokában.

Porumbescu számos épület tervezője, olyanoké, mint a Jászvárosi Román Akadémia, a Botosani Közigazgatási Palota, a Suceavai és Nagybányai Szakszervezetei Művelődési Házának és még sorolhatnánk.

Ő tervezte meg Szatmárnémeti új központját is - a Közigazgatási Palotát, a Szakszervezetek Művelődési Házát, a Somesul Áruházat, a főteret és környéken lévő tömbházakat -, melyek 1974-1987 között épültek.

A tervező hosszú ideig élt Szatmárnémetiben és hamar megszerette a várost. Az új központot eredetileg a régi központ - a Libertatii tér - helyére tervezték, azonban ez az elképzelés Porumbescunak köszönhetően megváltozott. Megőrizte a város régi főterét, így az újratervezés során a Szamosnak is központi szerepet adott.

Tiszteletére Gyüre Lajos főmérnök, a neves építész egykori tanítványa szervez névadó ünnepséget. Gyüre jelenleg is a szatmári Szakszervezetek Művelődési Házának az igazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: