2010-09-30 09:44:52• hírek • Szatmár.ro/Maryann B./ Dr. H. Berk

Termékeny női időszak

Tudtad, hogy minden nő petefészke születésekor már 250.000 éretlen petesejtet tartalmazó kis zsákocskákat, azaz tüszőt rejt magában?

Minden egyes kis petesejt magában hordozza azt az eshetőséget, hogy ő lesz a megálmodott kisbaba. A megtermékenyítés folyamatában rendkívül fontos az időzítés, mind az évek számát, mind pedig a menstruációs ciklus napjait illetően. Természetes jelenség, hogy a kor előrehaladtával csökken a termékenység.

Egy nő számára a húszas éves jelentik az ideális kort a gyermekáldásra. 18 éves kor alatt megnő az esélye annak, hogy a baba kis súllyal vagy koraszülöttként érkezik a világra, 35 éves kor felett pedig sokkal több magzati kromoszóma-rendellenességre vagy komplikációra lehet számítani.

Az időzítésnek akkor is kulcsszerepe van, amikor a pár megpróbálja a menstruációs ciklus alapján megállapítani a lehető legideálisabb időpontot a fogamzásra. Ahhoz, hogy valaki termékeny legyen, az egyik petefészeknek egy érett és egészséges petesejtet kell termelnie és kibocsátania körülbelül 14 nappal a következő menstruáció előtt. Ez az aprócska petesejt, más néven ovum két napig marad életképes a petevezetőben. Hogy mi fog történni vele, az a petevezetékben dől el. Minden nőnek két petefészke van, de egyszerre csak az egyikre van szükség, hogy felvegye a petefészekből kilökődött petesejtet a hasüregből. A petevezetéknek ehhez nyitottnak kell lennie. Ha életképes spermiumok kerülnek a hüvelybe, és a méhnyakon valamint a méhen felúszva elérik a petevezetőben lévő petesejtet, akkor bekövetkezhet a megtermékenyítés.

Csupán egyetlen-, a milliméter századrészénél is kisebb spermiumra van szükség a teherbe eséshez. Több millió spermium száll versenybe, de csupán néhány száz éli túl a hosszú utat, és csak egy hatol át a petesejt falán. Miután a megtermékenyített petesejt elindul lefelé a petevezetéken a méh felé, beágyazódik annak puha szivacsos falába, a méhnyálkahártyába. Amennyiben a női nemi szerv tökéletesen működik, épp és egészséges valamint  a hormonális tényezők időzítése is megfelelő, akkor a terhesség egész folyamata az agy irányítása és ellenőrzése alatt áll. Az agy jelzi, mikor kell egyes hormonoknak működésbe lépni, és mikor kell csökkenteni a hatásukat. Íme, ebben a pillanatban kezdődik a terhesség időszaka.


Csupán egyetlen, a milliméter századrészénél is kisebb spermiumra van szükség a teherbe eséshez
Csupán egyetlen-, a milliméter századrészénél is kisebb spermiumra van szükség a teherbe eséshez


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: